2023-08-26
放假去咗灣仔「一虎」食lunch,一直都對碗檸檬拉麵好好奇,究竟個味係點?係咪同鹽味柚子差唔多呢?又驚伏😅⋯⋯最後有兩位網友推介,我就信心大增,於是就嚟試吓🍋🍜。我原本計劃11:30到(因為佢11:30開)最後我敵不過睡眠😂,下午1:00才到達,門口排咗7個人,排咗15分鐘左右我就入咗去(其實我前面仲有人,咁啱我一個人,而且又有第一位,所以⋯⋯)我叫咗一碗檸檬拉麵、走蔥、走京蔥😅加有味筍、糖心蛋🥚同埋一罐檸檬味可樂。檸檬拉麵 - 碗拉麵一嚟到,即刻飲第一啖湯,😳豬骨湯!(因為我無睇介紹😅,原來佢係用秘製檸檬醬和自家製豬骨湯)豬骨湯濃稠,唔會太咸,隱隱約約有少少檸檬皮既苦澀味,開頭覺得檸檬味唔太夠,以為表面嘅新鮮檸檬係裝飾😂,原來要[篤檸檬]嚟調教自己喜愛既酸度,即刻成件事唔同晒,多番陣酸味就似🍋🍜,檸檬既酸味令到個湯變得無咁(漏),有啲開胃,呢個組合都值得試吓。另外我本人極力推薦加隻🥚「糖心蛋」❗️糖心蛋最重要除咗係要用咩蛋?蛋味濃唔濃?流唔流心?蛋白會唔會硬?之外⋯⋯對我來講非常在乎個醬油味要剛剛好,呢間做到啱我嘅口味,入口時先有醬油味再有啲甜味,然後到蛋味沖出嚟,perfect 😋。