2021-09-06 914 views
今晚約左朋友在金鐘先吃飯,再去飲嘢,本想去La Vache!吃牛排但要等位唔知要幾耐,所以上左4/F見到這間Pizza店好靚好有外國feel,所以就選擇左呢度。先入座等朋友,朋友很喜歡喝白餐酒,所以先叫左一枝Lamelle IGT Chardonnay ($318),再加左一客Straciateila & Emmer Bread ($99) (見個價錢都唔平,估計應該幾正,所以叫左,怎料中伏)。見到焗磨菇張相好吸引($88),所以order左一客,但店員過了幾分鐘告訴我焗磨菇已售罄(不過佢冇除消order最後收多我錢😢),再同我講last order(當時大約8:45pm),咁我問有沒有焗磨菇pizza 呢 (Menu 個名叫Funghi,意大利文) ?佢境然話有,咦?咁奇怪既?冇焗磨菇有磨菇pizza?🤔️轉左order Funghi (磨菇pizza $148),再加左一客Beetroot Carpaccio(紅菜頭沙律 $69),差不多9:00pm朋友到達,食物也全送上。Straciateila & Emmer Bread ($99) 面包冇乜特別,好似普通自家制酸種包,但不是做得

面包冇乜特別,好似普通自家制酸種包,但不是做得很好,面包皮好un,另外配多咗盤白色醬汁(用料應是stracciatella cheese),但個麵包同個盤醬汁唔係好啱比例,個麵包唔太大,醬汁好稀,而且唔見得好食,收$99覺得中伏。😤
Straciateila & Emmer Bread
Lamelle IGT Chardonnay ($318)
白酒OK 既,亦夠凍及有冰桶提供,我地都好滿意。👍🏻
Lamelle IGT Chardonnay

Beetroot Carpaccio(紅菜頭沙律 $69)
紅菜頭切成薄片,在上面加芝士碎,合桃碎同淋上沙律醬汁(沙律醬汁橙色似中式辣椒醬但不辣的,也是不知什麼味道),還有一些酸忌廉,紅菜頭份量不太多,因切薄片太少啦,新派意大利沙律認真麻麻,朋友唔欣賞,我一人硬食以免浪費!
Beetroot Carpaccio(紅菜頭沙律 )
Funghi (焗磨菇pizza $148)
送上枱的時候已經很香,蘑菇份量很多,加上芝士非常好吃,pizza最外最厚既邊都很脆,對比其他沙律同麵包,呢個pizza做得非常好,怪不得店名主打是Pizza。👍
Funghi (焗磨菇pizza)
我們因為要趕住去飲嘢,同埋又唔想阻住人哋收工,好快食完就埋單,我又掛住同朋友傾偈冇check到單,返到屋埋企先發現餐廳多收咗一個焗磨菇$88,連埋加一俾多左成百蚊架。

呢個故事教訓我以後埋單點都要睇清楚。😤

其實呢間餐廳嘅店員都OK有禮貌,佢哋出錯單多收我一客食物應該係大意嘅,但是趕收工也要注意啊,不要令顧客蒙受損失啊!😥

餐廳環境係舒服嘅,如果我下次再去只會吃pizza,其他什麼新派野都係少試為妙。😜
Type of Meal
Dinner
Funghi (焗磨菇pizza)