2022-12-14 222 views
今日推介俾大家一款好味嘅文昌🐔飯😍餐廳@八妹車仔麵 位於南港島鴨俐洲,可能對大多數人黎講好偏遠🤭🤭。但有機會真係好值得一試🥰🥰🐔招牌文昌雞飯配秘制醬汁 6️⃣2️⃣呢款文昌雞喺採用走地雞,咬一啖已經吃得到同出面嘅飼料雞好大分別。肉質緊緻嫩滑😍,雞有雞味,而且很少多餘嘅肥油,肯定係一隻成日運動嘅走地雞🐔😄有啲似係鄉下先會食到嘅味道🥰🥰,十分正宗💕💕😍最愛嘅係佢地嘅秘制醬汁(圖片中黑色果份)。我細個嘅時候曾經隨屋企人返過大陸鄉下🚉,當時果邊有一間餐廳裡有一款令人深刻嘅醬汁淋上腸粉一起吃,到宜家都難以忘記的好味💕。估唔到喺呢度食🉐️返呢個記憶中嘅味道❗️內心很驚艷也很感動🥺。配上正宗嘅走地🐔真喺不枉山長水遠入黎一趟👌推介指數⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️歷史小知識: 海南雞嘅原型係文昌雞。喺中國海南島並沒有海南雞,當地人都叫文昌雞。上世紀30年代,一名叫王義元嘅海南人到新加坡謀生,擺攤賣雞飯。後來生意越做越大,海南雞飯就從新加坡走向了東南亞,甚至遍佈了世界各個角落嘅中餐館。
今日推介俾大家一款好味嘅文昌🐔飯😍

🐔招牌文昌雞飯配秘制醬汁 6️⃣2️⃣
有啲似係鄉下先會食到嘅味道🥰🥰,十分正宗💕💕😍

推介指數⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️