2016-05-29 976 views
好開心終於考完晒試喇!同班fd唱完k就諗住再食餐飯慶祝,不過佢地都有野做,最後剩低我同另一個朋友,但都想食餐好既慶祝,就揀左火鍋日式放題,姐係八幡屋涮涮鍋!之前食過後都有向佢地推介,因為價錢黎講都幾抵食,除左放題任食,仲可以食埋火鍋同串燒刺身,而且甜品款式都ok多,值得一食再食xd~依家多左落單紙比我地填,唔洗下下走黎走去拎食物,有專人服侍so nice!放題主要既野佢地大部份都有,例如刺身、壽司、串燒、甜品等等~環境闊落,座位間既空間感比起其他日式放題要大,火鍋材料應有盡有,肉丸既種類都有成十幾款,而蔬菜至菇類都有十幾款,我就量力而為,食到幾多先拎幾多,盡量都唔想晒野~雪糕櫃竟然有我中學至愛既古古力條,我決定點都要食番一條,而另外會有雀巢杯裝雪糕,同一定會食過既豆豆樂,我朋友第一次黎都覺得好新奇,仲主動話去拎野食xd三文魚刺身,口感軟稔肥厚,鮮味十足,脂香味亦好濃厚,啖啖享受~而刺身當中我最中意食既都係三文魚!同朋友揀左一人一鍋黎食,每人各選一個湯底,而我就揀左咖哩湯底,聞上去幾清香唔會話太濃,而放一啲蔬菜落去煮個味道會有少少香甜,而且個湯底本身既味道都唔算太濃,和牛同豬肉放落去食會
好開心終於考完晒試喇!同班fd唱完k就諗住再食餐飯慶祝,
不過佢地都有野做,最後剩低我同另一個朋友,
但都想食餐好既慶祝,就揀左火鍋日式放題,姐係八幡屋涮涮鍋!
之前食過後都有向佢地推介,因為價錢黎講都幾抵食,
放題主要既野佢地大部份都有,例如刺身壽司、串燒、甜品等等~
環境闊落,座位間既空間感比起其他日式放題要大,
我就量力而為,食到幾多先拎幾多,盡量都唔想晒野~
雪糕櫃竟然有我中學至愛既古古力條,我決定點都要食番一條,
而另外會有雀巢杯裝雪糕,同一定會食過既豆豆樂,
我朋友第一次黎都覺得好新奇,仲主動話去拎野食xd
三文魚
刺身當中我最中意食既都係三文魚!
咖哩湯底
而且個湯底本身既味道都唔算太濃,和牛同豬肉放落去食會有淡淡既咖哩味。
海鮮拼盤
海鮮拼盤,只需每人加多$50,火鍋就可以食埋海鮮,又可以任食任嗌當然要加!
我地嗌左蜆、海蝦、魷魚等等,件件都好新鮮又快熟,
海蝦肉質彈牙,味道頗鮮,而且有竹籤吉住令剝殼時都好方便,
魷魚煙韌Q彈,需要點醬調味,而蜆肉都幾大粒,食落幾鮮嫩。
生蠔
生蠔,同朋友都中意食生蠔,所以都嗌左幾多隻,生蠔好夠鮮味,而且幫我地去晒殼,
仲加左蟹籽做調味,食落酸而唔腥,食完好開胃仲想黎多幾隻!
大蔥燒雞肉
大蔥燒雞肉,雞肉有少少焦香,雞串食落滋味再加上大蔥可以減輕油膩感!
燒腩肉
燒腩肉,腩肉軟稔香口,烤至微焦既脂肪,咬落油脂四溢,非常惹味!
炸嚮鈴
火鍋就緊係唔少得炸嚮鈴同金菇,嚮鈴一浸即變軟,溶入湯底既味道,食落係清新既咖哩味
而金菇就係穩陣之選,食完肉,點都要食番咁上下蔬菜~
水信玄餅,我最中意食既水信玄餅!有幾種花味可以揀,
櫻花味好香甜,水信玄餅口感較啫喱,而花味亦好出好好味~
比人一種感覺係食極都唔肥既吸睛甜品XD
2016-05-23