2018-05-17 321 views
今次係第一次試食呢間泰國菜。佢嘅位置唔係喺大街,喺嘉誠廣場後門同西菁街公園中間嘅大巷度。佢環境都幾茶餐廳feel,除左有啲泰國菜相片做裝飾,個格局同顏色都好茶餐廳,個人認為啦泰式椰汁雞湯餐廳內嘅野食唔太貴,湯同飯呢啲大概五十幾蚊有交易(晚市)。呢碗椰汁雞湯飲落唔油,味道夠,唔會過份濃郁。椰奶落得啱啱好,唔會落得太多搞到碗湯太稠。碗湯有雞油浮面,飲落特別滑同有雞肉香味。湯好足料,有唔同香料同埋 好 多 雞!湯入面嘅雞係連皮連骨切件,所以至保留到雞嘅原味,得雞肉的話就會唔夠味了香料,雞肉,椰奶嘅配搭夠清新,易入口馬拉盞炒椰菜苗馬拉盞炒菜係我每次食泰國野必叫的。但今次呢碟。。就有點令人失望了。冇乜馬拉盞嘅味,而且打芡太多,啲汁有啲jelly。。。 唔知點解味道有啲甜,總之碟菜嘅味道係同馬拉盞應有嘅味道"lung"唔埋紅咖哩豬頸肉飯落單嘅時候侍應好好,提我紅咖哩冇咁辣,青咖哩會辣啲豬頸肉每塊都算大塊,而且幾多,起碼有五塊係大大片嘅。底嗰層係啲蔬菜配菜,有啲椰菜花,薯仔,豆。 不過,食到幾舊薯仔都係凍嘅!碗野只有上面層汁係熱嘅,下面啲蔬菜好似未翻熱好咖哩嘅味道似茄汁,冇乜咖哩味,偏甜,感覺唔似食
今次係第一次試食呢間泰國菜。

泰式椰汁雞湯

泰式椰汁雞湯

餐廳內嘅野食唔太貴,湯同飯呢啲大概五十幾蚊有交易(晚市)。

碗湯有雞油浮面,飲落特別滑同有雞肉香味。

湯好足料,有唔同香料同埋 好 多 雞!

香料,雞肉,椰奶嘅配搭夠清新,易入口

馬拉盞炒椰菜苗

馬拉盞炒椰菜苗

紅咖哩豬頸肉飯

紅咖哩豬頸肉飯

落單嘅時候侍應好好,提我紅咖哩冇咁辣,青咖哩會辣啲

不過,食到幾舊薯仔都係凍嘅!

碗野只有上面層汁係熱嘅,下面啲蔬菜好似未翻熱好

咖哩嘅味道似茄汁,冇乜咖哩味,偏甜,感覺唔似食緊咖哩

呢碟咖哩飯嘅質素真係好一般。

椰汁芒果糯米飯

本身黎到見到都覺得冇咩特別,係芒果好夠多,汁都好多,好足料。

椰汁芒果糯米飯

之後撥開啲椰汁先發現佢嘅糯米飯係三色㗎!

通常食都係得黑白糯米,但見到三色就覺得幾新鮮特別!

先試綠色糯米,係好香的斑蘭味!

三隻色嘅糯米軟硬度差唔多,唔太淋,三隻色都好好𡁻

佢嘅椰汁好夠厚,味道夠濃,而且份量夠多,食到最尾都仲有得撈,真的不錯!

芒果亦都好甜好新鮮,啖啖肉,冇刺

對於呢碟甜品,非常滿意啊!

總括今餐食到嘅野,好壞一半一半啦,下次有機會,會試鳯爪同海南雞飯,見其他枱的客人都有食

$120 (Dinner)