2010-05-30
29-5-2010幾星期前朋友 C 帶了我及朋友 P 上來 lunch, 試了個 potato au gratin (呢度的好似叫咩 "truffle potato gratin"?) 覺得幾好食, 是日收工捉了薯仔癡朋友上嚟食 lunch.如常一人一 set lunch, 有 soup & salad, main 及飲品 or 甜品:-Soup 係 cream of spinach? 用咖啡杯 serve , 面頭有層薄氣泡, 飲落又幾滑口, 都有點「咖啡」feel, 哈哈 味道就一般, 唔算 creamy, spinach 味亦唔算香, 不過就帶幾勁的黑胡椒味及刺喉, 唔算好喜歡.Green salad 以 red leaf lettuce 為主, 新鮮度算 ok, 不過 vinaigrette 落得太重手了, 聞落 / 食落都極酸嗆, 唯有放棄.Table bread 唔知係乜, 不過一個聞落好香蜜糖味, 另一個有就有粒粒 bacon, 而兩者都熱辣辣的, 焗得外脆身內軟熟, 塗點 Anchor 牌牛油, 幾討好的.主食揀了 grilled rib-eye ($128)..
主食揀了 grilled rib-eye ($128)... 要求 medium-rare, waitress 卻問返我轉頭「係咪 3 成熟」, 跟住嚟了個賣相尚算 medium-rare, 但極多 black pepper sauce (?) 的「薄牛扒」 食落肉質有點韌, 肉味就被超級勁爆鹹的醬汁完全蓋過, 真係 價錢所限, 牛扒貨色唔好係意料中事, 用醬汁「遮遮掩掩」其實亦無可厚非, 但使唔使鹹成咁呀? 幾難吃的
旁邊的 veggies 有西蘭花, 紅蘿蔔, (連皮)薯仔及豆角, 燒得乾身微燶, 食落幾香口, 不過豆角連邊位 d 絲都無 mit 走, 會唔會懶咗 d 呢?
朋友就食我上次 order 的 truffle potato gratin (好似 $78), 呢個好食得多: 面頭鋪了芝士焗, 做得金黃微燶, 食落香口煙韌, 芝味香濃, 正 下面就係刨到勁幼細的薯絲 (而非「薯片」), 軟糯得來不失咬口, 薯味香 cream 味亦香, 食落飽膩卻愈食愈想繼續食, 同上次一樣咁好食
店員話 dessert of the day 係咩「呍呢嗱士多啤梨蛋糕」, 大家都興趣不大, 就要了熱咖啡作結: 咖啡夠香夠濃, 唔酸, 不過都幾苦, 還是落糖落奶 (serve 時溫熱的 ) 易入口得多.
上次 weekday lunch hour 嚟, 訂了檯都無坐滿, 星期六 1:xx pm walk-in 就直程一檯客都無 , 2 人坐喺窗邊位慢食慢傾又不斷影相, 都唔怕騷擾到人, 感覺不錯的.
連加一每人約 $115, 唔算好貴, 都可以一試, 不過其實只試 potato gratin 就夠了.
P.S. 味道 potato gratin 4 分, rib eye 1 分, 整體印象就 3 分...