介紹返💁🏻‍♀️。。🇭🇰 越南粉 在筲箕灣 🇭🇰。越南老街。鯉景大廈地下A號舖。香煎大蝦泰式柚子沙律。HKD108蒜蓉牛油香茅雞中翼。HKD68火車頭湯粉生牛肉。熟牛肉。牛丸。牛柏葉。牛根。HKD98鹹檸梳打。HKD38新鮮椰青。HKD48🤫 返嚟香港啦~第一擊係越南粉🇻🇳新鮮滾熱辣就係尋晚嘅事啫😌尋晚約咗喺筲箕灣蒲大嘅大V..佢話帶我去街坊越菜餐廳食吓靚嘅火車頭..唔係話好隱世..少少咁啦🤣🤫 哩間位於筲箕灣內街嘅越南老街舖頭唔大..陳設簡單溫馨..室內十零張二人枱可以靈活合併..外邊兩張四人枱有越南大排檔Feel🤫 細食嘅大V同我Share咗碗火車頭..再Share埋佢大推嘅蒜蓉牛油雞中翼同柚子沙律..一人一杯嘢飲..一個晚餐簡單成事~🤫 首先係萬眾期待嘅火車頭🚂原來叫一碗Share係啱㗎🤭份量都真係幾多..而且同出邊嘅火車頭有些少唔同..除咗生熟牛肉片同牛丸之外佢呢度仲有牛柏葉同埋牛筋..個人就非常欣賞嗰幾片生熟牛肉片..生同熟都好唔錯..生嘅質地就滑啲..熟嘅質地就彈牙啲..而且同樣牛味都好香..牛柏葉都係爽口彈牙嘅..牛筋正常味道啦..唯一係個牛丸唔係勁濃汁嗰種..但係個湯底先
介紹返💁🏻‍♀️

🇭🇰 越南粉 在筲箕灣 🇭🇰
。越南老街
。鯉景大廈地下A號舖

香煎大蝦泰式柚子沙律
。HKD108

蒜蓉牛油香茅雞中翼
。HKD68

火車頭湯粉
生牛肉。熟牛肉。牛丸。牛柏葉。牛根
。HKD98

鹹檸梳打
。HKD38

新鮮椰青
。HKD48

🤫 首先係萬眾期待嘅火車頭🚂原來叫一碗Share係啱㗎🤭份量都真係幾多..而且同出邊嘅火車頭有些少唔同..除咗生熟牛肉片同牛丸之外佢呢度仲有牛柏葉同埋牛筋..個人就非常欣賞嗰幾片生熟牛肉片..生同熟都好唔錯..生嘅質地就滑啲..熟嘅質地就彈牙啲..而且同樣牛味都好香..牛柏葉都係爽口彈牙嘅..牛筋正常味道啦..唯一係個牛丸唔係勁濃汁嗰種..但係個湯底先至係精華所在..真心香濃而且係會飲到見底嗰隻☺️
🤫 然後嗰份蒜蓉牛油雞翼..四隻一份大大碟咁上枱..牛油雞翼個炸皮非常之香脆配埋面頭嘅生熟蒜非常之惹味..入邊雞翼嘅肉質都好Juicy..絕對係熱氣得嚟又必須要叫嚟食首選🤭
🤫 我哋嘅第三樣嘢食就係健康又好味嘅柚子沙律..其實我都唔識分柚子沙律係泰式定係越式㗎啦..但係佢呢度個調味酸酸甜甜冇話辣就啱晒我..尤其是佢哋選用嘅柚子幾乎嚿嚿肉都多汁而且唔澀㗎..仲有面頭嗰三隻偏大Size嘅中蝦燒得好香呀~真係一放上枱就聞到嗰浸香味..連有海鮮敏感嘅大V都忍唔住要食一隻😅
🤫 飲品方面..我就揀咗大路嘅椰青..椰青都甜喎~令到我覺得整體嚟講雖然越南老街係街坊小店..但係佢哋選材都會喺佢哋Budget以內一啲幾靚嘅貨色..咁樣我覺得對餐廳同食客都有好處..因為唔係下下都要啲餐廳蝕住做先至為之好㗎嘛😊
🤫 總括而言越南老街係其中一間我覺得係筲箕灣嘅隱世美食..大家都知道筲箕灣好鬼多好食嘅嘢㗎啦~掃開街可以過埋嚟呢度試吓喎🤭
。。
翻兜指數:🙆🏻‍♀🙆🏻‍♀️️🙆🏻‍♀️ (5個🙆🏻‍♀️為翻兜爆燈)
。。
2024-04-10