2022-10-28 97 views
叫左三次都係跨區叫外賣,雖然要另外比運費但係本身價錢加運費同朋友或者同事一齊夾都五算好貴,份量好足好飽肚,車手十分準時(通常提早一日叫等個安排順暢啲)。(無次次都影相)
餸同粉麵係開上既,所以可以share 食試多啲野同時五會整濕個粉/麵/飯 。杞腐雞翼- 好濃味,食等有腐乳味又有少少辣,應該好岩送飯(我通常叫米線)*杞醉汁係偏甜但五會過甜同時有酒香杞醉慢煮牛舌 - 軟身,五算太厚
(如果出厚切版會想試下比較下睇下邊款比較好)杞醉無骨雞 - 理個係必點,個杞醉汁同雞肉好夾,雞既肉質好嫩五老啖啖肉好方便,厚薄適中杞醉滷肉 - 理個滷肉同想象中既五一樣,佢五係一片片而係一小粒小粒同會有幾粒鵪鶉蛋,個汁方面會偏甜(同醉雞個汁有少許五同),要留意下本身岩五岩甜口既主食
杞辣撈雞 - 好好味都係必點,個汁同出面既辣汁係有分別,同時都好夠味粉麵:杞辣撈米線 - 通常會揀米線,鍾意辣(主食)配辣米線,五會太乾身又五會太濕身禁粘埋一齊,就算叫外賣中間有時間送到既時候好易鬆開,米線都好爽五會太淋身。辣汁+米線=正胡麻撈麵 - 理個第一次食果陣覺得比較甜口比較膩,建議食理個麵一定要配辣(主食)否則會比較漏

*杞醉汁係偏甜但五會過甜同時有酒香
杞醉慢煮牛舌 - 軟身,五算太厚
(如果出厚切版會想試下比較下睇下邊款比較好)

粉麵:
胡麻撈麵 - 理個第一次食果陣覺得比較甜口比較膩,建議食理個麵一定要配辣(主食)否則會比較漏。麵質都爽五會過淋有麻醬味
第二次食同事意見五太夠麻醬味都無比較甜既情況。(自己就無試到)

單點:
杞辣邪惡鵝腸 - 好味(推薦)
杞辣爆雞皮 - 有油炸過會放牛油紙/ 煮食紙吸下油,食落五會太油膩同辣好夾,會追住食(極推薦)
杞醉鵝肝 - 建議同人分享先好叫,份量五算細、個杞醉汁會分開上,食前先倒入去,鵝肝軟身、五係煮到全熟,中間會軟心所以好正(口水)
杞醉蝦 - 有十一隻,蝦五算大隻但新鮮五梅係爽既同時蝦身無殼所以食落好方便(我估蝦大細同隻數日日五同)

小食 (通常都會叫全份再 share,所以試左好多)

杞醉蘭王蛋(有兩隻)- 因為係蘭王蛋所以好有蛋味,同係糖心
杞辣樹記腐竹 -樹記腐竹所以五會爛同散曬,變左啲汁好掛係腐竹上面
杞辣爽萵筍 - 分開左汁同萵筍(話因為會出水),係厚既條狀,但因為分開左汁又厚所以如果加五夠汁但萵筍會五夠味,如果要做厚切但個汁同萵筍撈得五夠耐會五太夠味(可以的話想試薄片睇下會五會效果好啲)
杞辣雲耳 - 好夠味夠爽脆
杞腐雞翼尖 - 試左兩次如果夠濃味會好好味(不停食果隻)
杞辣蓮藕 - 會追住食 少少厚先夠脆口 次次都都點

飲品(罐裝飲品)

甘蔗馬蹄汁 - 甜,但五會死甜,啲味都ok出
菊花茶 - 清甜 比起甘蔗馬蹄汁解辣,五會太重菊花味

寫食評係因為食過幾次,覺得食物味道同價錢都成正比,係用心小店希望多啲人認識多啲人欣賞!

五知佢既辣度會五會有得調整,我通常都係寫要微辣,覺得個辣度適中、五會太辣(因為會愈袋愈辣)
*杞辣既食物上面通常都有芫荽同黑芝麻,五需要可以預先講定
*杞醉會附有杞子同蟲草花
*有啲餐牌寫左要早一日預定
杞辣蓮藕
杞辣撈米線
2022-10-28
Waiting Time
30 Minutes (Delivery)
$60 (Lunch)
杞辣蓮藕
杞辣撈米線