2021-04-18 2731 views
Michelin ⭐️⭐️.今個月嘅Menu,係以花做主題🌺,因為呢個季節係正值日本櫻花🌸盛開嘅時間,所以廚師希望客人就算去唔到日本🇯🇵旅行,都可以係菜式入邊享受到花,所以每一道菜都有不同嘅花入饌🌼,當然唔少得櫻花.1. 先付 - 有我最愛嘅螢光魷魚🦑,不過今次係煮熟咗,魷魚入邊有好香嘅魷魚膏2. 煮物碗 - 呢個湯嘅味道比較清一啲,海老真蒸嘅口感幾得意🥣3. 造里 - 今日嘅刺身有鯛魚、拖羅、醃製拖羅、千切魷魚、海膽🍣,不過很可惜佢嘅鯛魚有根,反而調味就幾特別,有紫蘇花、紫蘇葉、辣花、昆布醬油同柚子醬,多重味覺嘅衝擊4. 八寸 - 八寸,顧名思義即係有八樣食物,有鯛魚白子、厚燒玉子、油菜花海苔卷、煮竹蝦、田樂赤蒟蒻、利休麩、蜜糖豆、蠶豆同花瓣百合根,之前見人食白子,comment都好兩極化🤔,今次試咗覺得都唔太差,可能因為佢用清酒浸過🍶,所以覺得可接受,另外田樂又係第一次食嘅嘢,佢嘅成份有醬油、蛋同糖,口感煙煙銀銀,幾有趣5. 燒物 - 用嘅係鹿兒島A4和牛,煮到半熟,肉質嫩滑,好味🥩6. 鉢物 - 廚師將一舊魚🐟切開為幾片,再炸過,所以每一面都香脆,但係浸喺係湯度,所以都唔會覺得熱氣7
Michelin ⭐️⭐️

7. 食事 - 呢個飯嘅海膽同刺身入邊嘅海膽味道有啲唔同,米係新瀉米🍚,不過就係冇調味嘅白飯,相信如果有調味會更好食

8. 菓子 -係三色丸子🍡,白色同粉紅色都冇咩特別嘅味道,而綠色就係艾草味,另外再配以抹茶

9. 水物 - 幾款時令水果配以啫喱同埋乳酪🍈

平時食呢啲嘢,我都會book吧枱,因為鍾意睇住廚師煮嘢食👨🏻‍🍳,所以今次都係book counter table,不過呢度坐吧枱係唔係幾睇到烹調嘅過程中,廚師亦唔會同客人有任何交流,呢點就爭啲🥲

整體食物質素穩定、有水準,餐具同食物擺盤都好精緻,可以一試😋