今個星期六又落大雨所以留係屋企, 於是上Openrice search 下明晚的Dinner 小女子腦海中多日揮之不去的是美味的肴肉, 於是週圍打擔, 本想去灣仔帝后, 但當日天公不造美又下著雨, 於是退而要求次, 選了金滿庭, 由於打電話去留坐已fully booking, 只好walk in , 我倆5:30 到達, 已經有廿多人排隊了 , 香港人真是…哎 ?! 不過還是第一輪可以入坐了, 好彩 還更好的是 7:30 前交枱, 不須加一, 真讚 點了碧籮春 $10/位 前菜 $30 (每枱都有): 肉鬆拍黃瓜: 黃瓜青綠夠脆口, 份量唔小, 三十大洋都比得順氣 期待已久的鎮江肴肉 $58 先上枱, 由於之前係上海會館食過一試難忘, 心知當然不能與彼相比, 但亦希望離預期不遠吧 鎮江汁與肉是分開上的, 肴肉晶瑩剔透, 但是的切成不是厚身, 欠了點啖啖肉的口感, 由於凍食又沒有肥膩感, 再加點點的鎮江醋更錦上添花一口小籠包 $38 (8 隻) : 皮厚薄適中, 用筷子夾基本上係唔會穿, 肉質鮮嫩且肉汁豐盈, 嘗試第二種食法, 先咬開頭頂再倒入小許醋, 令到內裹的溫度肖微降了點溫,

不過還是第一輪可以入坐了, 好彩
還更好的是 7:30 前交枱, 不須加一, 真讚

點了碧籮春 $10/位

一口小籠包 $38 (8 隻) : 皮厚薄適中, 用筷子夾基本上係唔會穿, 肉質鮮嫩且肉汁豐盈, 嘗試第二種食法, 先咬開頭頂再倒入小許醋, 令到內裹的溫度肖微降了點溫, 更容易一口一個

百頁小棠菜 $58 : 明顯不對板, 百頁原來是豆腐皮, 整味菜應又名為是上湯浸小棠菜, 味道則過份清淡, 上湯也不清甜, 不推介

和尚戴帽配燒餅 $58 : 以粉絲, 紅蘿蔔絲, 冬菇絲, 豆干, 木耳等炒埋一碟, 炒得不夠干身且油了點, 叉子燒餅不夠脆口, 但喜歡這種互動的形式進食, 雖然味道不太凸出, 但仍有加分的理由

高力豆沙2粒@10/粒: 喜歡這裡可以食多小點多小, 今日黎到又點會錯過甜品

一個高力豆沙,份量頗大, 我要分4-5口才能夠幹掉牠
柔軟, 純白如雪般; 而陣陣蛋白香加上紅豆蓉, 香蕉蓉等互補甜度的不足, 每一口再加上糖霜提升了修整體的味道, 不過甜, 很滿足

伙記年青有禮, 食物與價錢等值, 不瑰入選Openrice 的餐廳
頗貴前菜
希肉, 小棠菜
小籠包, 不透光但還好
和尚戴帽, 份量夠
滿一滿
喜歡就是喜歡
枱與枱之間係零空間 感
$150 (Dinner)
頗貴前菜
小籠包, 不透光但還好