荃灣廣場正對面就開左間越南餐廳🇻🇳其實應該都開左一段時間了,每次經過見到都覺得幾抵食,今次終於有機會試到😌仲要宜家為左慶祝荃灣分店開幕及十四周年會有個儲印仔既現金折扣優惠😳變相真係勁抵食❤️-🎈法式芝心蝦多士 $49 (跟餐價)即叫即整!面頭舖滿哂芝麻😚炸得好香脆,而蝦肉食落彈牙,仲夾雜住流心芝士冇得頂🤭-🎈椰汁酸湯配香茅豬扒及越式扎肉 $79今次叫左餐廳既招牌椰汁酸湯😋一上枱試左一啖,湯底帶有淡淡既椰香味,酸味未至於好突出,幾岩我口味,因為本身自己唔鍾意太酸既🤣然後老闆行過強烈推薦要試試佢地獨家既調味,就係加入一殼新鮮指天椒🌶️同兩殼蝦油蒜味,超神奇地成個味道都唔同左🤭味道更濃郁而酸味更突出,整碗變得更有層次😎至於豬扒和扎肉的份量都尚算多喔好惹味!-🎈越式窩蛋火車頭河粉 $95通常食越南餐廳總係會想叫火車頭🤤因為越係簡單經典既菜式其實就越考驗廚師既真功夫~味道確實幾好👍🏻湯底勁濃郁!有齊哂五樣配料,分別係牛丸、生牛肉、牛筋、牛柏葉及烤牛肉!自己就特別鍾意生牛肉同烤牛肉😍-🎈滋味乳酪三色冰 $29 (晚市跟餐價)口感好豐富既三色冰!唔算太甜幾好😚-🎈冰凍新鮮水果茶 $23 (晚市跟餐價)好

🎈法式芝心蝦多士 $49 (跟餐價)

🎈椰汁酸湯配香茅豬扒及越式扎肉 $79

🎈越式窩蛋火車頭河粉 $95
越式窩蛋火車頭河粉

🎈滋味乳酪三色冰 $29 (晚市跟餐價)
口感好豐富既三色冰!唔算太甜幾好😚
🎈冰凍新鮮水果茶 $23 (晚市跟餐價)

好有驚喜❤️本身就純粹覺得只係一杯水果茶,冇咩太特別!原來係有隱藏飲法架!裡面既配料係有青瓜、新鮮菠蘿、青檸同黃檸~第一啖飲已經覺得成杯都好清爽,但茶味係偏濃郁既!跟住老闆就建議我地輕輕篤一篤塊青瓜🧐仲以為聽錯左😂一直以為塊青瓜只係用黎點綴下~點知篤完成杯係極清新,茶味的確淡左,但好飲在於真係超透心涼,配合埋啲新鮮菠蘿一齊食,真係勁岩夏天飲😌
💬總括而言,個人好欣賞餐廳老闆對於美食既執著同要求,完全能夠感受到佢既用心🥳例如係好願意去研究唔同既配搭同組合,唔會只係甘願局限目前既菜單,我覺得呢樣野好重要,同埋都好難能可貴!
🔸越男仔
📍荃灣大壩街75號
2023-08-01
$151 (Dinner)
越式窩蛋火車頭河粉
  • 滋味乳酪三色冰