2019-03-06
土瓜灣一向予人舊城印象,但相對便宜嘅租金亦造就咗唔少高質小店嘅誕生。Forkers今年一月先正式開業,但好快就已經得到我嘅朋友嘅賞識,仲介紹我嚟食~晚餐一律為full course dinner set,$298中高價位,但實際上dishes好大份,絕對物超所值!店員悉心介紹每樣菜嘅特色,更提到呢度嘅Iberico Ham係由餐廳有份投資嘅西班牙農場直接購入。橡果豬一向價值不菲,所以即使要加錢都不惜一試最好嘅48月熟成。熟成時間夠長,ham自然富油脂甘香而唔會過鹹。油香滿溢嘅iberico ham食落甚至有啲似芝士,配蒜蓉包一流。是日餐湯以多種菇菌打成,幾鍾意廚師用料嘅比例,忌廉唔會太多,所以湯滑得嚟菇香濃陏。而且保留咗好多菇粒,令湯層次更豐富。食豪啲可以加多個seafood。炒帶子並無過份調味,忌廉帶出帶子鮮甜。而且帶子僅僅熟,特別彈牙爽口同多汁。配埋炒至焦糖化嘅洋葱一齊食就會香、更甜。而我就比較鍾意呢一道蝦。廚師善用Iberico Ham切出嚟嘅脂肪,爆炒迫出油份,用嚟製作呢一道鹹香味十足嘅炒虎蝦。蒜片又香又甜,令整道菜生色不少。虎蝦爽口多肉,炒得好香。配埋鹹香但甘甜嘅臘肉腸就更提
Iberico ham橡果飼養後腿—48月熟成
熟成時間夠長,ham自然富油脂甘香而唔會過鹹。
菇菌忌廉湯
食豪啲可以加多個seafood。
白酒忌廉炒北海道帶子
配埋炒至焦糖化嘅洋葱一齊食就會香、更甜。
香蒜西班牙橡果飼養黑毛豬臘肉腸炒虎蝦
蒜片又香又甜,令整道菜生色不少。虎蝦爽口多肉,炒得好香。
配埋鹹香但甘甜嘅臘肉腸就更提香。
餐廳嘅沙律同薯條係任添,水準唔錯毫不馬虎,但成個set份量係按成年男士嚟定,所以已經夠晒豐盛~
燒濕熟成美國牛肩排配醋青醬嘅牛肩排以唔少黑椒粗粒調味,所以每一塊都好香,亦十分Juicy。
燒濕熟成美國牛肩排配醋青醬
配上清新嘅醋青醬更突顯到牛汁同油脂香。
香煎法國鴨胸配香橙蜜糖汁嘅脂肪甘香引人入勝。鴨胸脂肪煎至爽而不膩,滲出油香,令鴨胸味道更濃陏。
香煎法國鴨胸配香橙蜜糖汁
配上甜甜嘅醬汁,令鴨胸外皮嘅焦香更加突出。
餐廳上餐次序依足禮儀,服務一流,同客人有唔少互動。
新張期間未能兼顧甜品,但亦有Haagen-daz雪糕/芝士拼盤可以揀。Forkers夠晒cozy,無論一班朋友定情侶嚟都好可以享受用餐時光。期待之後餐廳推出自家製甜品~