2012-04-16
1月27日, 康怡廣場大翻新之後, 開咗好多唔同嘅食肆, 八國聯軍咁想食乜都有~ 最先吸引到我地嘅係呢間delifrance新開品牌嘅alfafa, 呢條new line明顯走高級路線, menu價錢都有d意外, 同餐廳格局有少少唔夾, 所以我地嚟試都揀番lunch time嘅時間, 化算d麻~ 今日係平日lunch, 估唔到都幾多人, 等咗廿分鐘先有位.::: 荷蘭醬燴雞伴紅米飯 ::: $69跟餐要咗沙律, 雖然只係一個跟餐前菜portion~ 但係賣相真係幾認真! d沙律菜唔係剩係得生菜, 仲要幾新鮮~ 用上比較杰身嘅陳醋沙律獎, 味道帶甜, 同爽脆沙律菜到幾夾~ 唔錯!呢個荷蘭醬燴雞伴紅米飯個名同個賣相就夠晒特別喇~ 不過食落味道只係一般…荷蘭醬汁類似濃味d嘅白汁, 燴雞用嘅係雞胸肉, 肉質都係偏韌, 加埋d青椒同紅椒粒, 感覺實在似一個白汁雞皇飯! 不過整體唔油膩, 蔬菜份量多, 配埋紅米飯食感覺係健康d~一試呢度嘅咖啡, 細細杯只係比expresso size大少少. 咖啡味都幾濃, 飲落夠晒醒神, 算係唔錯!::: 北歐煙三文魚炒天使麵 (蘑菇汁) ::: $82呢個se
::: 荷蘭醬燴雞伴紅米飯 ::: $69
::: 北歐煙三文魚炒天使麵 (蘑菇汁) ::: $82
呢個set我就要咗湯, 個湯碗好精緻, 夠晒闊, 不過只有中間個位有少少湯, 份量只係好似一隻咖啡杯咁多, 都真係少得可憐… 好彩個蘑菇湯都ok好飲嘅, 蘑菇味重仲食到d蘑菇茸, 杰杰地幾creamy~ 蒜蓉包都係好細塊, 同個湯真係互相輝映, 個包好硬個蒜蓉味又好怪, 差!
天使麵上枱, 個賣相又真係幾靚, 除咗天使麵入面撈埋嘅三文魚肉粒之外, 仲用咗一整塊三文魚整咗朵花咁嘅裝飾, 加埋露荀同車厘茄伴碟, 確實欣賞廚師嘅用心, 唔食得都睇得~ 天使麵我不嬲都覺得似炒米粉, 撈個杰杰嘅汁, d三文魚又普通, 冇乜鮮味, 似急凍貨. 味道唔可以話係西餐廳嗰d高級野, 反而更似茶餐廳貨色, 唔係話唔好食, 但係感覺味道同整個環境以及價錢都格格不入咁. 可能個價錢同環境俾咗個希望我…
凍檸茶幾好味, 個茶底幾有茶香, 檸檬味都夠~
環境係好, 有個open kitchen咁可以睇住廚房出菜, 個view又夠open, 尚有情調, 坐下傾下計都唔錯~ 食物方面, 有創意係好嘅, 賣相得人歡心, 不過都要講究番下個味道先可以留得住d客人, keep住都係呢個水準我地都好難會再幫襯…