2019-05-26
「唔返大陸,人生就無意義」就係因為佢呢一句話,我就跟左佢返大陸,體驗下咩係「人生意義」。本來幾個朋友約埋係上水出發。點知某條蛋散遲大到,咁唯有係彩園廣場行一陣,經過地下見到呢間餐廳,居然有得食點心,環境乾淨企理,邊食邊等起碼有位坐下嘛。一坐低,餐廳丫姐已經好好招呼,仲主動提埋我地有下午茶。原來呢到星期六日都有下午茶食,同樣32蚊已經可以任選兩款手工點心,仲唔洗收加一。而落單都係用點心紙,想食乜就晝乜。食點心點可以唔叫蝦餃同燒賣。燒賣外皮夠軟熟。肥豬肉吃落好順滑,蝦肉彈牙爽口,推薦!蝦餃晶瑩剔透,外皮厚度適中,蝦肉塞到滿一滿。仲叫左鮮蝦雲吞,山竹牛肉,鮮竹卷,叉燒腸,咸水角同糯米雞。鮮蝦雲吞38蚊有8粒,大大粒,仲要粒粒都新鮮彈牙,我係連個湯都飲埋。山竹牛肉蒸得啱啱好,口感彈牙嫩滑,加埋喼汁真係叔叔都不行了。鮮竹卷好JUICY,唔知點解只要用腐皮卷埋一齊就會覺得好好味,好神奇。叉燒腸腸粉同叉燒既比例做得好好,唔會過多又唔會過少,而且叉燒分布得好平均,好食。咸水角外皮脆卜卜,入口煙韌,充滿咸香。糯米雞我朋友食,我冇試到。見隻糯米雞咁大隻,就問朋友好唔好食。點知佢答我「呢隻糯米雞好有雞味」。
一坐低,餐廳丫姐已經好好招呼,仲主動提埋我地有下午茶。
而落單都係用點心紙,想食乜就晝乜。
食點心點可以唔叫蝦餃同燒賣。
燒賣外皮夠軟熟。肥豬肉吃落好順滑,蝦肉彈牙爽口,推薦!
蝦餃晶瑩剔透,外皮厚度適中,蝦肉塞到滿一滿。
仲叫左鮮蝦雲吞,山竹牛肉,鮮竹卷,叉燒腸,咸水角同糯米雞。
咸水角外皮脆卜卜,入口煙韌,充滿咸香。
糯米雞我朋友食,我冇試到。見隻糯米雞咁大隻,就問朋友好唔好食。點知佢答我「呢隻糯米雞好有雞味」。成枱人立即靜晒,完全唔想俾反應佢。
不過說時遲,那時快,蛋散話已經到左上水火車站。
人生意義,我黎啦!