2023-04-20
又係時候約朋友食雞煲打邊爐,位於銅鑼灣鵝頸橋附近嘅登龍街 V point《隨變火鍋》有雞煲食。食店位於高層,落地玻璃望到靚景,地方闊落坐得舒適,有兩間廂房,良朋歡聚一樂也,發現唔少外國人到訪幫襯中國菜。乾鍋火鍋雞煲選擇豐富,也有刺身串燒,呢度除咗可以食乾鍋+打邊爐,仲有麻辣雞煲+火鍋。麻辣雞煲(小辣)~小辣程度都算辣,店員好細心,驚我哋唔食得太辣,建議嗌咗小辣先,唔夠可以再加辣湯,果然越食越辣,加清湯也可。滾起之後打開蓋就食得,雞肉嫩滑,配菜包括中芹、洋蔥、芫茜、京蔥等等, 四川麻辣口味,少少麻多多辣。四寶餃子拼盤~兩個人一次過試曬四款餃子,多心啲貪心啲都無難度,魚皮餃、韭菜餃、芹菜木耳餃及雲吞王, 各有特色,魚皮餃夠煙韌,韭菜餃夠可口,雲吞王大蝦好彈牙。新鮮有膏鵝腸~第一次食到咁新鮮嘅鵝腸,連埋膏,勁肥美,真係好爽滑,淥一淥就食得,正!炸魚皮~份量認真大,件件香口件件脆卜卜。隨便粉~好細心,提供筲箕驚佢走失,淥一陣變透明就食得,掛滿麻辣雞汁非常美味。叫咗杯1664生啤~自助醬料區~辣椒、蒜蓉、芫茜、香蔥等等。
呢度除咗可以食乾鍋+打邊爐,仲有麻辣雞煲+火鍋。 麻辣 雞煲(小辣)~
小辣程度都算辣,店員好細心,驚我哋唔食得太辣,建議嗌咗小辣先,唔夠可以再加辣湯,果然越食越辣,加清湯也可。 滾起之後打開蓋就食得,雞肉嫩滑, 配菜包括中芹、洋蔥、芫茜、京蔥等等, 四川麻辣口味,少少麻多多辣。
四寶餃子拼盤~
兩個人一次過試曬四款餃子,多心啲貪心啲都無難度,魚皮餃、韭菜餃、芹菜木耳餃及雲吞王, 各有特色,魚皮餃夠煙韌,韭菜餃夠可口,雲吞王大蝦好彈牙。 新鮮有膏鵝腸~
第一次食到咁新鮮嘅鵝腸,連埋膏,勁肥美,真係好爽滑,淥一淥就食得,正! 炸魚皮~
份量認真大,件件香口件件脆卜卜。 隨便粉~
好細心,提供筲箕驚佢走失,淥一陣變透明就食得,掛滿麻辣雞汁非常美味。 叫咗杯1664生啤~ 自助醬料區~
辣椒、蒜蓉、芫茜、香蔥等等。