2024-08-19
《🌟推介😋晴晴港飲港食 #misshcfoodie》最近同屋企人搵咗間正宗順德私房菜食,大家食完都讚不絕口🤩 呢間私房菜位於灣仔,位置都近地鐵站算方便🤨餐廳空間幾大仲有獨立房適合私人聚會,最重要係嘢食真係好出色!◆粉葛鯪魚赤小豆煲豬踭湯(需預訂)$688👍 招牌菜果然名不虛傳😮睇價錢可能嚇一嚇,但見到個湯渣都知道有幾足料😌用咗一大條鯪魚、粉葛、赤小豆、豬展、豬踭肉、豬橫脷、豬小腸等豐富材料煲成濃郁嘅精華,每一碗都好鮮甜😍而且赤小豆有袪濕功能啱唒宜家濕熱天氣,湯渣仲可以慢慢食◆冰鎮鮑魚$98/隻 拼青芥冰燒雞 $368/半隻👍原隻鮑魚肥美肉厚,食落有嚼勁🤩仲可以配秘製wasabi醬油提鮮😋 不嬲鍾意食手撕雞,所以呢碟冰燒雞完全係我嘅菜😚加咗青瓜絲、薑絲、海蜇、芝麻,最特別係個底仲有炸芋頭絲脆卜卜好有口感🤩味道酸酸甜甜真係好開胃◆鑲鑽黃金蝦 $98/隻👍呢個黃金蝦又係我至愛係我好中意嘅鹹蛋黃😍 選用大大隻嘅大蝦🍤炸到金黃色賣相出眾,而且係用燕麥碎炸,食落好有咬口😦蝦頭仲食到蝦膏,鹹香味十足,又唔會太油膩◆薑蔥焗美國桶蠔 $78/隻啲蠔都幾大隻啖啖肉,用薑蔥焗好惹味◆順德焗魚腸 $218第一
◆粉葛鯪魚赤小豆煲豬踭湯(需預訂)$688👍
◆冰鎮鮑魚$98/隻 拼青芥冰燒雞 $368/半隻👍
◆鑲鑽黃金蝦 $98/隻👍
◆薑蔥焗美國桶蠔 $78/隻
啲蠔都幾大隻啖啖肉,用薑蔥焗好惹味
◆順德焗魚腸 $218
第一次食呢道傳統又考功夫嘅順德菜,蛋焗到表層香脆內裏鬆軟😮魚腸洗得好乾淨,毫無腥味
◆名門秘製梅子轆鴨 (需預訂) $638 👍
另一道招牌菜,色香味俱全🤩原來製作工序非常繁複,要不斷用滾水淋鴨身至全熟,所以先做到咬落完全唔會靭🫨再配上自家調製嘅酸甜梅子汁,酸酸甜甜減油膩亦好適合夏天食
◆杞子魚湯浸莧菜 $198
◆闊太炒飯 $548 👍
本來以為係普通炒飯但食落一啲都唔普通🫣材料非常奢華,有大量的蟹肉同瑤柱!而且炒飯粒粒分明同好乾身
人均價錢:$700
味道:9/10