2021-08-05
今日約左個朋友仔去深水埗行街買平野,點知落起雨黎,就搵左間餐廳食野傾下計休息下。比我地發現左呢間餐廳,店面幾幾大,就入去試下啦。呢間係食雞煲火鍋。首先我地選左個湯底係滋補螺片花膠雞煲,真係好足料,有成半隻雞,又有好多塊螺片同花膠。而且湯底好濃郁,好香濃既雞湯。而且好滋潤。跟住我地叫左個魚肚,呢道既份量樣樣都好多,非常滿足,放入去煲一陣就食得,唔洗好耐。入口即溶。重好新鮮。跟住再試咪個頂級黑豚豬腩片,肥瘦適中,鮮紅色非常新鮮。放入去十幾秒唔紅就可以食,點咪啲醬汁食真係好野味。呢道可自行調教自己鐘意既醬汁,我個人就鐘意爆蒜。最重要重有麻油加,成件事十分完美滿足。蔬菜方面我地選左油麥菜,葉非常綠,好新鮮,放入去吸收曬雞湯既精華,好甜好爽口,我係食肉獸都忍唔住食左好多葉。最後試咪個手工即炸魚皮,呢個比較特別,同平時個啲唔同,呢道既係成條魚一大塊魚皮上,係即炸既所以好香脆,就咁食都好有口感,再入湯道沖一沖就食得,非常好味。呢道服務員好有禮貌,態度好好,而且非常細心,時刻幫我地清碟,服務一流。最後叫多杯鹹檸七,非常冰涼,好消暑解渴,一級享受。我就叫左杯紅玫瑰柚子密,呢個甜甜地都好好飲。玫瑰既香味真
最後叫多杯鹹檸七,非常冰涼,好消暑解渴,一級享受。
我就叫左杯紅玫瑰柚子密,呢個甜甜地都好好飲。玫瑰既香味真係好難忘,到而家我腦海重徘徊緊個種味道。