2022-04-06
Corner 18為咗慶祝生日吃大餐,今次就來到位於銅鑼灣如心酒店的 Corner 18品嚐全新環球美饌半自助晚餐, 既能享受自助餐的多元變化,又可以細味精緻的熱盤主菜,Semi-buffet絕對是不二之選,餐廳樓底很高, 加埋落地玻璃可以好清楚出面夜景, 感覺開揚, 增加儀式感!!半自助晚餐的主菜可以自選一款經典國際美饌或招牌手工意粉, Semi-buffet的好處勝在可以吃到即叫即整又熱辣辣的main dish,這次兩人各自選了炭燒美國肉眼扒和三文魚扒。1.主菜三文魚扒外脆內軟好有魚油同魚香味, 至於炭燒美國肉眼扒更是驚喜之作,比起酒店buffet常見的任食燒西冷高質得多,火侯控制得精準,表面帶炭火焦香,卻又可保留內裡濃郁的肉汁,生熟程度剛好,粉紅嫩心,入口肉質軟滑, 食唔到有根, 牛味特別濃厚。2.海鮮自助counter有好海鮮先可以選擇, 包括冰鎮青口, 海蝦及翡翠螺,刺身有三文魚、八爪魚、鯛魚及吞拿魚,全晚源源不絕地供應,refill 速度亦夠快3.甜品有維也納朱古力蛋糕、芒果忌廉蛋糕、意大利芝士蛋糕、拿破侖、咖啡撻、伯爵茶慕絲蛋糕、布朗尼、蝴蝶酥、即製窩夫及班戟, 我自己私
1.主菜
2.海鮮
3.甜品
有維也納朱古力蛋糕、芒果忌廉蛋糕、意大利芝士蛋糕、拿破侖、咖啡撻、伯爵茶慕絲蛋糕、布朗尼、蝴蝶酥、即製窩夫及班戟, 我自己私心最推介佢個拿破崙, 外脆內軟. 當然仲有Häagen-Dazs雪糕任食😍🤩, 甜點控記得要留肚!
食物非常美味,服務態度很好,坐位非常舒服! 下次一定會再來光顧!
性價比:🌟🌟🌟🌟/5
味道:🌟🌟🌟/5