2023-06-24
今晚去左試一間喺新城市廣場一期既法式餐館🥰餐廳就喺一期六樓,地方就腳👍🏻餐廳佈置得幾有法國小餐館既感覺,而且每枱仲有細細個既燭光🥰無論係情侶撐枱腳定三五知己黎食飯,都有幾有氣氛👏🏻👏🏻我地叫左個二人dinner set,仲加左生蠔同兩杯白酒🤤白酒先黎Sparkling wine:汽泡感強,酸爽唔太甜,岩哂做開胃酒🥂Dessert wine:味道香甜,又香提子味👍🏻跟住係生蠔🦪生蠔有四隻,蠔肉閃令令,夠新鮮😋生蠔唔算太大隻,味道清甜,口感爽脆👍🏻同埋佢唔會好重海水味好咸或者好勁金屬味,比起大大隻既生蠔更易入口❤️❤️配埋白酒,做開胃菜相當唔錯前菜我地揀左Seared Tuna Carpaccio😊吞拿魚用芝麻包裹再香煎表面,既有粒粒芝麻既口感,入面生既魚肉又軟嫩調味可能用左比較亞洲風格醬汁,加上柚子肉,集合咸甜酸,味道豐富😆😆前菜之後仲有餐湯配多士。餐湯一眼睇落以為係南瓜湯,原來係甘筍忌廉黎。甜得黎有淡淡既甘筍香,冇咩草青味,就算唔鐘意甘筍既人都可以一試。湯既質地夠滑,配埋香脆多士,唔錯👍🏻主菜就揀左Soft Shell Carb Risotto同French Duck Confit炸軟殼蟹
餐廳就喺一期六樓,地方就腳👍🏻
餐廳佈置得幾有法國小餐館既感覺,而且每枱仲有細細個既燭光🥰
無論係情侶撐枱腳定三五知己黎食飯,都有幾有氣氛👏🏻👏🏻
我地叫左個二人dinner set,仲加左生蠔同兩杯白酒🤤
白酒先黎
Dessert wine:味道香甜,又香提子味👍🏻
跟住係生蠔🦪
生蠔有四隻,蠔肉閃令令,夠新鮮😋
生蠔唔算太大隻,味道清甜,口感爽脆👍🏻
配埋白酒,做開胃菜相當唔錯
前菜我地揀左Seared Tuna Carpaccio😊
炸軟殼蟹意大利飯,軟殼蟹炸得香脆,調味岩岩好😆😆
Risotto夠creamy,飯偏軟身易入口,有淡淡龍蝦味🦞
加上蘆筍,味道唔會膩
法式油封鴨腿,一上就聞到好香
鴨腿用左炸既方式整,肉質比想像中有咬口,不過勝在外皮夠香脆
做配菜既蔬菜同Gnocchi,調味唔錯,亦都令成個菜更加豐富😍😍
甜品我地揀左Lemon Meringue Tart
撻既面頭有一個個蛋白做既尖塔,除左令賣相更好,都同檸檬撻既口感味道配合得好好。檸檬撻酸甜適中,做結尾perfect👏🏻👏🏻