2020-06-28 1239 views
農曆五月初八為龍母誕,因為屋企人係正日雖要工作,所以我哋就提早一日前往坪洲龍母廟進香朝拜。結束後,我哋就去咗快車茶餐廳食晚飯。蒜蓉蒸扇貝花雕蟹煎封魚上海鹽焗雞籠仔蝦(糯米飯底)黃金飽魚南瓜椒鹽瀨尿蝦豆卜湯海鮮全部都非常之之咁新鮮,依度重點介紹下花雕蟹、籠仔蝦同埋黃金飽魚南瓜。花雕蟹蛋滑之餘、非常之香嘅花雕味,配白飯就最合適。籠仔蝦係蒸嘅,而籠底仲有糯米飯。糯米飯吸收哂蝦嘅鮮味,又係另一絕。我平時食飽魚都係蒸嘅多,好少食咸蛋黃爆炒。黃金飽魚南瓜確係一款特別嘅菜式,飽魚剛剛好,咸蛋黃又唔會太搶出嚟,而配角嘅南瓜亦都好香好好味。依道菜一定要襯熱食。有機會去開坪洲嘅話,大家可以去試下呀,不過提提大家,大部份海鮮都要預約先有得食嫁。

結束後,我哋就去咗快車茶餐廳食晚飯。

藍妹啤酒

藍妹啤酒