2024-04-13 328 views
周末到坪州走走,感受一下小島風情,路過這間小店,望望店面似一間小酒家,但名字卻是茶餐廳,看看食品圖片有點特式,故入內試試。餐廳不是很大,不知有沒有上層,地下大約有4-5張大大小小的圓枱,旁邊有些2人枱。我們四人點了以下食物,5樣合共$630:家鄉豆卜 - 這個類似魚腐,湯底奶白色應該是魚湯,配大豆芽,飲落鮮甜又有胡椒的辣味,幾暖胃咕嚕豬頸肉 - 很脆口,味道不錯香葉肉豆炒茄子 - 有鑊氣,炒得香煎封石蚌魚 - 煎很香脆,配以葱油,很好吃,魚亦很鮮甜花生炆豬手 - 由於是截單限期前才叫,可能不夠時間預備,豬手不夠軟腍,但又不是咬不開, 是如果可以再腍點就更正,調味的味道有點似點心的鳳爪,送飯不錯的。這間餐廳都是有水準的,不過份量偏少,一碟餸如果6-8個人是不夠分,要叫雙份,價錢以這質 素來講我覺得是OK的,可以一試的。老闆娘很健談,不停和熟客仔吹水,亦會向客人推介合時的小菜。成餐飯見她無停過,雞啄唔斷好好中氣。

我們四人點了以下食物,5樣合共$630:

咕嚕豬頸肉 - 很脆口,味道不錯

香葉肉豆炒茄子 - 有鑊氣,炒得香

煎封石蚌魚 - 煎很香脆,配以葱油,很好吃,魚亦很鮮甜

2022-08-01 1874 views
經常會光顧坪洲這家小店,五月底預約了三次才成功。不用看菜牌,先點一份豆卜湯,熱熱辣辣好開胄每次必點的糯米蝦,新鮮清甜的蝦肉,糯米飯里的小驚喜,每一口都好滿足。酒香撲鼻的花蟹蒸蛋,也是每次的必點菜。煎封魚,外焦里嫩,每一次魚的品種不同,但味道總是那麼鮮美。原本是四個人吃,所以多叫了一個炒花蛤,但是其中一個朋友沒趕上船,不能來了,老闆娘上菜的時候說:唉呀,你們沒有給朋友留一些菜,他來了沒吃的。 我們說:沒人了,就我們三個,最後,所有的菜全吃光。太滿足
酒香撲鼻的花蟹蒸蛋,也是每次的必點菜。
煎封魚,外焦里嫩,每一次魚的品種不同,但味道總是那麼鮮美。
太滿足
2021-10-28 2467 views
趁着假期嚟到坪洲一日遊🏕梗係要幫襯下地道嘅特色餐廳啦見到好多人都推介呢間家庭式經營嘅餐廳上網搵咗D資料 發現呢間餐廳一定要book因為每日嘅海鮮都係新鮮運到如果冇預先留定就可能食唔到.我前一日就WhatsApp定老闆娘😀預訂咗煎封魚 黃金飽魚 同海蝦糯米飯老闆娘會因應人數幫你調節剪煎封魚嘅數量我地2個人就有4條魚 $88魚煎得好香口好脆 差唔多連骨都食得咁濟啲肉仲保持到好嫩滑juice☺️.而我最欣賞既係黃金鮑魚$252老闆娘話係用日本南瓜 所以好香甜每一塊表面都均勻咁佈滿左鹹蛋黃醬🤤相當惹味👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻不過價錢就略嫌有少少貴溫馨提示呢間餐廳網上嘅資訊唔多為免大家摸門釘 所以提醒大家一定要預訂同埋餐廳只開星期二至五 中午 同星期六日全日
趁着假期嚟到坪洲一日遊🏕

為免大家摸門釘
所以提醒大家一定要預訂
同埋餐廳只開星期二至五 中午 同星期六日全日
2021-08-21 1829 views
坪洲吃海鮮的選擇並不如鯉魚門又或者三聖邨般那麼多, 快車是其中一家最多遊客選擇的食肆, 早午市提供茶餐廳類食品, 晚市除了有小菜外, 也可以自帶海鮮又或者由店家幫忙購買海鮮, 而海鮮則由市政街市的海鮮檔供應, 價錢相對便宜, 像是那晚吃四道菜也不用五百元, 抵食程度比祺森高不少海鮮點了原條桂花魚, 以油浸炮製, 外皮香脆, 肉質保持鮮嫩, 本身比較平淡的魚香, 在上枱前再淋上蔥油, 更能突出其鮮味. 沙薑雞又是令人驚喜的家常小菜, 除了雞肉肉質嫩滑而雞皮爽彈外, 沙薑醬的鹹香夠濃而且夠入味, 辛香不強但並非流於表面, 味道上的層次以海鮮餐廳來説做得相當出色. 咕嚕肉相對而言做得失色了一點, 甜酸平均度OK, 但是肉質較柴, 特別是過油後變得相當乾涸, 這樣子汁醬也沾不上, 吸不了. 蒸糯米飯飯身濕潤而不糊化, 飯粒層次分明而不會過硬, 咬下去黏度適中, 軟熟得而令人舒服. 簡單的蔥花和黑椒香味, 沒有濃油厚醬, 吃罷比一般的糯米飯Care Free得多. 感激女友的好友為我們安排, 一頓簡單但滿足的晚餐.

2021-07-01 1586 views
30/6/2021到坪洲四處逛,見到食評不錯的小店,便入去試試。今日人不太多,呀姐話休息了幾天,所以有部份客人,不知道她今天復市,才不用排隊。當阿姐把餐牌給我們時,我們看不見網上所說的招牌菜式。當時我心諗是否中了伏,完全沒有價錢。但山長水遠來到,都要試吓吧。我們點了幾個招牌菜:籠仔蒸蝦、花雕蛋白蒸蟹、煎封魚及蒜蓉炒菜心。龍仔蒸蝦,蝦味鮮甜,蝦仔細細粒,配糯米飯十分好吃,糯米飯又不是那種油淋淋的感覺,十分乾身,一點也不油膩。花雕蛋白蒸蟹超級好食,酒味非常香濃,蛋白又蒸得十分滑,令人非常難忘。煎封魚上枱時是一條倉魚,阿姐話這一條是鹹水魚。我心諗,今次都唔知要幾多錢了。我見到網上影出嚟的魚是很細的魚,但我們那一條是頗大的倉魚。我心諗是否當我水魚?但是條魚煎得很香,魚肉很滑,貴都值得嘅,味道真的十分不錯。埋單時超級驚喜,全餐只需要$580有找,3個人食平均$200也不用。我馬上查單,睇吓他有沒有計錯數。問呀姐條魚要多少錢,他說條魚只需要$90 ,另加加工費。原來她們只需要收海鮮價錢,再加加工費便可,我覺得價錢很公道,味道亦非常好。餐廳的海鮮,比起自己出去買,更加平更正。呀姐話海鮮檔的海鮮會收起

原來她們只需要收海鮮價錢,再加加工費便可,我覺得價錢很公道,味道亦非常好。餐廳的海鮮,比起自己出去買,更加平更正。呀姐話海鮮檔的海鮮會收起不賣給遊客,寧願送貨給餐廳。難怪我們到街市時,只有很少海鮮賣。

下次必定會再幫襯,不過由於店鋪很細,所以一定要預先訂位,預留海鮮。👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
  • 煎封魚
  • 花雕蟹
2021-05-08 1290 views
星期六入到黎坪洲,遇上呢間小店,非常好彩。老闆好nice, 食物好新鮮,價錢又非常合班食左:凍瀨尿蝦籠仔蝦糯米飯魚湯蝦醬炒通菜全部都好好味,價錢合共$540,食海鮮黎講算抵食,下次一定會幫襯
星期六入到黎坪洲,遇上呢間小店,非常好彩。

老闆好nice, 食物好新鮮,價錢又非常合班

食左:
凍瀨尿蝦
籠仔蝦糯米飯
魚湯

蝦醬炒通菜

2021-05-02 1798 views
自從疫情開始之後,已經絶少出街食飯。現在已經過了一年有多,疫情亦算是平穩。五月又是母親節的時候。做個孝順兒女都應該陪奶奶食餐飯。今日特別啲去離島食海鮮。呢一間喺網上見到都幾出名。而且座位有限,唔預先book嘅話,根本上就唔會有位啦。我哋都算係幾臨時臨急晏晝先至book夜晚。所以鮮雞已經話賣晒啦。於是乎就預先book定海鮮啦。有圖有真相,去片先:門面很少,座位也不會多。所以記得訂位啦。那個大合照先。成餐飯色香味俱全!我的腌尖長輩竟然都讚好食😋今餐真是俾得抵!第一碟來到的是黃金南瓜鮑魚。來個近鏡zoom下隻鮑魚先。望落去以為炸鮑魚...肯定唔新鮮同埋好韌?點知嚇一跳!鮮味十足,個鮑魚好淋,咬落去果下係嚇一跳!表面嘅鹹蛋黃好香口,但冇過厚。更加冇搶到個鮮味之餘,仲提升了口感。外脆內軟!真係忍唔住咬開一半都要影張相!必定要試呀!以為配角係南瓜🎃,只係伴碟?咁就錯啦!個南瓜煮得剛剛好!本人一向係比較怕食林啤啤嘅南瓜。所以對南瓜印象不嬲都好一般。呢一個竟然可以烹到啱啱熟,又不會淋,仲有少少爽口嘅感覺。加埋外邊脆卜卜嘅鹹蛋,竟然可以係咁好食囉!真係要用驚喜來形容!竟然第一道菜已經咁驚喜第二道送上:蒜
自從疫情開始之後,已經絶少出街食飯。
現在已經過了一年有多,疫情亦算是平穩。
五月又是母親節的時候。
做個孝順兒女都應該陪奶奶食餐飯。

今日特別啲去離島食海鮮。
呢一間喺網上見到都幾出名。

而且座位有限,
唔預先book嘅話,
根本上就唔會有位啦。

我哋都算係幾臨時臨急晏晝先至book夜晚。
所以鮮雞已經話賣晒啦。

於是乎就預先book定海鮮啦。
有圖有真相,去片先:

門面很少,座位也不會多。
所以記得訂位啦。
合體圖片

那個大合照先。
成餐飯色香味俱全!
我的腌尖長輩竟然都讚好食😋
今餐真是俾得抵!
黃金南瓜鮑魚

第一碟來到的是黃金南瓜鮑魚。
黃金鮑魚

來個近鏡zoom下隻鮑魚先。
望落去以為炸鮑魚...
肯定唔新鮮同埋好韌?
點知嚇一跳!

鮮味十足,個鮑魚好淋

咬落去果下係嚇一跳!
表面嘅鹹蛋黃好香口,但冇過厚。
更加冇搶到個鮮味之餘,仲提升了口感。
外脆內軟!
黃金鮑魚

真係忍唔住咬開一半都要影張相!
必定要試呀!

以為配角係南瓜🎃,只係伴碟?
咁就錯啦!
個南瓜煮得剛剛好!
本人一向係比較怕食林啤啤嘅南瓜。
所以對南瓜印象不嬲都好一般。

呢一個竟然可以烹到啱啱熟,又不會淋,
仲有少少爽口嘅感覺。
加埋外邊脆卜卜嘅鹹蛋,
竟然可以係咁好食囉!

真係要用驚喜來形容!
竟然第一道菜已經咁驚喜

蒜蓉蒸扇貝

第二道送上:蒜蓉蒸扇貝。
蒜蓉蒸扇貝

我咁大個女喺香港出街食海鮮,
未見過一隻咁乾淨嘅扇貝!

好多喺出邊食都見到有黑蚊蚊嘅綑邊,
差嘅甚至會食到有沙。

呢一個係洗得:超。乾。淨!
超乾淨!超乾淨!超乾淨!
重要嘅嘢要講三次!

完全食唔到砂粒,而且係白雪雪嘅!
鮮味就唔在講,蒜蓉唔會過多。
如果再多啲粉絲吸吓啲鮮味就發達啦!
豉油好少,可能係唔想蓋過咗扇貝嘅味道。
啖啖肉好滋味!

花生豬手

呢個豬手並非我最愛。
本人係唔鍾意食豬嘅。
係叫比老爺食。
佢識食肉,又鍾意豬手。
佢話炆得得啱啱好。
我咬咗一啖發覺佢係膠質好重。
又不會太油。
花生應該都好食。
我見到老爺奶奶係咁食。
因為我自己就唔鍾意食花生,
所以就冇試。
鍾意豬手嘅大家,可以考慮呢一個。

蟹花雕酒蒸蛋

壓軸嘉賓,花蟹花雕蒸蛋!

超鮮甜!
你唔好睇過花蟹好似唔係好大隻。
實質裏面真係好多肉!
個蟹鉗直頭係香濃郁嘅鮮味。
實實在在俾晒兩隻蟹你。
完全唔係擺個殼做裝飾。
絕對真材實料!

蒸蛋吸收晒蟹汁嘅精華,
加上花雕嘅吊味。
超級滑!
未試過食咁樣嘅蒸蛋!

酒味不算重,我覺得幾香。

龍仔蝦蒸糯米飯

跟住嚟到招牌菜,籠仔蒸蝦糯米飯🍚🦐
非常肥美的蝦,打開個蒸籠已經聞到香味。
真係好多蝦!
隻隻彈牙,頭部多蝦膏!
見到底下嘅糯米飯,以為薄薄地一層。
點知食極都有!
糯米飯鬆軟而不失口感。
再一次將蝦嘅鮮味吸收得淋漓盡致!
咁樣嘅配搭真係食極都睇唔到口!

蒜蓉菜心

最後,想食健康啲,於是乎叫了一個菜心。
侍應生放低蝶菜嘅時候我哋仲以為係芥蘭!
因為真係綠油油得出奇!

連蝶蔬菜🥬都要讚!
新鮮又Juicy!

每一碟餸都各有千秋!
厲害厲害!
下次要帶埋我阿媽嚟試吓先得

一定再encore!
冇得彈!

Service 也不錯。
侍應姐姐好Helpful

有禮貌又有笑容😊
香港少有喇!
愉快的一餐,
仲要長輩滿意!任務完成✅
2021-05-01
$1048 (Dinner)
Celebration
蒜蓉菜心
  • 滑蛋花雕蟹
  • 籠仔蒸蝦糯米飯
2021-04-23 859 views
入坪洲幫襯了這一家店,點了黃金南瓜鮑魚、赤米蝦籠仔糯米飯、咕嚕肉、豆卜湯同埋茄子炒四季豆。我個人覺得咁多樣野之中個黃金南瓜鮑魚最好食,個新鮮鮑魚用炸嘅方式去做,保留到鮮味,加上邪惡的咸蛋黃,成件事惹味晒,老闆娘話佢地個南瓜係用日本南瓜,會好食D。赤米呢期當造,比平時見到的大隻少少,因為原籠一齊蒸,所以D糯米飯會有蝦的鮮味,好正。豆卜湯係呢一間店的招牌菜之一,豆腐卜釀了魚肉,個湯底就係用鮮魚煲的魚湯,菜式本身唔太複雜不過勝在味道好。老闆娘話咕嚕肉係用新鮮肉做嘅,所以味道會比用雪藏肉的好。茄子炒四季豆就正常野啦,唔多講了。
籠仔赤米糯米飯
豆卜湯
老闆娘話咕嚕肉係用新鮮肉做嘅,所以味道會比用雪藏肉的好。
咕嚕肉
茄子炒四季豆就正常野啦,唔多講了。
茄子炒四季豆
2021-04-04 716 views
生炒骨$98店裡用了新鮮豬肉來做咕嚕肉,酸中帶甜,十分開胃。但肉的量有點少,整盤的肉十塊都不到。鹽焗雞半隻$148我覺得這個菜是最好吃,最值得推介的菜。雞肉肉質細嫩卻略有嚼頭,沙薑味濃,越吃越有味。金銀蛋浸時菜$98跟普通的金銀蛋浸時菜差不多,但價錢有點貴。出前一丁$18這碗出前一丁特別之處是它是用一個鍋端上來,挺有趣的。可是麵還沒完全煮熟,還有湯有點太咸了。

生炒骨$98

鹽焗雞半隻$148

金銀蛋浸時菜$98
跟普通的金銀蛋浸時菜差不多,但價錢有點貴。

出前一丁$18

生炒骨
鹽焗雞
  • 上海鹽焗雞
2020-12-10 1243 views
坪洲地方小,遊客不多,所以餐飲業亦不算發達。雖然係咁,有心搵仍然可以搵到一啲美食。快車茶餐廳表面係茶餐廳,實際係一間海鮮酒家。鋪面只有四丶五張枱,但長長既鋪頭內藏乾坤,經過廚房,裡面重有幾張大枱。此店有長期熟客捧場,可謂不愁生意,加上是家庭式經營,人手有限,所以服務真係好一般。為確保有充足及生猛海鮮,最好預訂海鮮菜式。朋友是熟客,早一星期已預訂好位置及菜式。秋冬之交,花雕蒸蟹用上當日新鮮藍花蟹,配上花雕蛋白,滋味無窮,可惜蛋白蒸得略老,稍嫌美中不足。最喜歡籠仔蒸蝦,今次D海蝦奇大,新鮮又彈牙,海蝦鮮味留在糯米飯之上,令人齒頰留香。今次第一次試南瓜鮑魚,南瓜同鮑魚看似風馬牛不相及既食材,在鹹蛋的連繫下變得好夾。看起來乾爭爭既鮑魚食起上嚟好諗好軟熟,日本南瓜相對較有咬口,碟頭相當大。去坪洲記得探下呢間家庭式經營既海鮮茶餐廳

去坪洲記得探下呢間家庭式經營既海鮮茶餐廳
2020-11-22
$180 (Lunch)
  • 籠仔蒸蝦
  • 鹹蛋鮑魚南瓜
適逢長假期所以來坪洲逛吓,聽說這間海鮮不錯,即管試吓。由於午餐,一家五口只叫了五餸一湯,若果你一心想食靚海鲜,相信你會失望;但若以食家常小炒住家菜的心態去食,相信你會滿意。不要期望食靚、貴價海鮮,食吓家常小菜,指定嗰幾款招牌海鲜,還可以。價錢還可以,5個人食了$1300,午餐人均三佰有找,尚算可以。推介咸蛋黃鮑魚、煎封魚、豆卜魚湯;最差的是蒜蓉粉絲蒸扇貝。整體來說,不過不失,可以一試,不過我未必會再去。
適逢長假期所以來坪洲逛吓,聽說這間海鮮不錯,即管試吓。

推介咸蛋黃鮑魚、煎封魚、豆卜魚湯;最差的是蒜蓉粉絲蒸扇貝。

整體來說,不過不失,可以一試,不過我未必會再去。
籠仔蒸蝦
蒜蓉炒菜心
豆卜魚湯
蒜蓉粉絲蒸扇貝
黃金鮑魚南瓜
2020-10-24
$260 (Lunch)
蒜蓉炒菜心
豆卜魚湯
黃金鮑魚南瓜
1K
2020-10-17 821 views
讚1.抵食,每人二百出頭既小菜館,份量足2.野食整得相當好,煎封魚條條都外脆內香,啲汁少少地但又蘸得均勻,好香口;雞肉皮滑肉嫩,沙薑味足,炒菜心都夠鑊氣,整體黎講,樣樣都相當好3.茶餐廳有生啤!仲要倒得幾好4.店員出奇地幾好禮貌彈1.出菜係慢既,真係要有耐性2.預備食材實在太剛剛好,第二輪黎既人係要乜無乜

1.抵食,每人二百出頭既小菜館,份量足
3.茶餐廳有生啤!仲要倒得幾好
4.店員出奇地幾好禮貌

1.出菜係慢既,真係要有耐性
2.預備食材實在太剛剛好,第二輪黎既人係要乜無乜
2020-10-04 932 views
這間小店在坪洲的一條主街道上,餐廳的位置不多,若要來這裏進餐,必須預先預訂,預留你們想吃的海鮮。黃金南瓜鮑魚很出色的一道菜,鹹蛋黃加上除將薄薄地裹著南瓜、鮑魚。南瓜很鮮甜,連皮也可以吃,加上鹹蛋的味道很好吃。鮑魚也先完,多汁,很美味。花雕蟹蟹肉鮮甜,蒸了蛋賽事精華,當中有蟹的鮮味加上花雕酒的香氣,好像淡淡都在吃蟹膏一樣, 很享受。煎封魚魚被煎得外脆內嫩,皮脆的咬下去喳喳響,肉很嫩,好吃。籠仔蝦蝦肉彈牙美味,配這底部的糯米飯,好吃。上海鹽焗雞沙薑、蔥油的味道包裹著鮮嫩的雞,很好吃。家鄉豆泡湯魚湯鮮美,加上了胡椒、芹菜的香氣很美味,豆泡也美味。
煎封魚
魚被煎得外脆內嫩,皮脆的咬下去喳喳響,肉很嫩,好吃。
籠仔蝦
蝦肉彈牙美味,配這底部的糯米飯,好吃。
上海鹽焗雞
沙薑、蔥油的味道包裹著鮮嫩的雞,很好吃。
家鄉豆泡湯
魚湯鮮美,加上了胡椒、芹菜的香氣很美味,豆泡也美味。

• 煎封魚
  • 上海鹽焗雞
  • 花雕蟹
  • 豆卜湯
  • 黃金南瓜鮑魚
2020-06-28 1200 views
農曆五月初八為龍母誕,因為屋企人係正日雖要工作,所以我哋就提早一日前往坪洲龍母廟進香朝拜。結束後,我哋就去咗快車茶餐廳食晚飯。蒜蓉蒸扇貝花雕蟹煎封魚上海鹽焗雞籠仔蝦(糯米飯底)黃金飽魚南瓜椒鹽瀨尿蝦豆卜湯海鮮全部都非常之之咁新鮮,依度重點介紹下花雕蟹、籠仔蝦同埋黃金飽魚南瓜。花雕蟹蛋滑之餘、非常之香嘅花雕味,配白飯就最合適。籠仔蝦係蒸嘅,而籠底仲有糯米飯。糯米飯吸收哂蝦嘅鮮味,又係另一絕。我平時食飽魚都係蒸嘅多,好少食咸蛋黃爆炒。黃金飽魚南瓜確係一款特別嘅菜式,飽魚剛剛好,咸蛋黃又唔會太搶出嚟,而配角嘅南瓜亦都好香好好味。依道菜一定要襯熱食。有機會去開坪洲嘅話,大家可以去試下呀,不過提提大家,大部份海鮮都要預約先有得食嫁。

結束後,我哋就去咗快車茶餐廳食晚飯。

藍妹啤酒

藍妹啤酒
  • 籠仔蝦
2020-03-01 1052 views
店員極力推薦依個魚湯,就試下你拉,um………如果係家常豆卜湯, 絕對冇問題,仲outstanding, 但係若果你話我知依碗係一碗魚湯, 真係接受唔到,因為完全冇魚味, 千祈唔好叫依個籠仔飯原價$65,蝦係要另收費(可能係要睇反海鮮價錢,Menu上冇清楚說明幾錢,所以叫菜前要問清楚)店員見我地兩個人,安排我地配大蝦會好D,6隻就已經要2百幾(個人黎講有小小貴)見到職員從外面攞住兩條喊魚入黎,心唸:小島喊魚,正呀~點知,得中間位置有丁丁喊魚絲,如果係用黎點聚就唔好學人叫喊魚肉餅拉,肉餅係唔差既,或者可以叫其他肉餅可能會好D

家鄉豆卜魚湯

籠仔糯米飯+蝦