2024-12-04 0 views
今日約咗朋友食午餐,想揀一間坐得舒服,可以慢慢食、傾吓偈嘅餐廳。於是我搵左一間樓上舖,好高級嘅日本料理,裝修簡約、清新,座位舒適、寬敞。而且午市套餐價錢合理。我哋一行二人,店員安排咗我哋坐吧枱,吧枱面對廚師,前面就係鐵板,可以睇住廚師烹調食材,上碟後即刻送到我面前。餐廳有提供午市套餐,一人套餐包含多款小食及菜式,好吸引。首先來一份「火龍果沙律」,夥計全菜嘅時候都會細心咁為我哋介紹每一味菜式,呢一個菜式係用日本火龍果製成,特別香甜。跟住廚師將食材攞俾我哋先過目,包括咗龍蝦、和牛。俾我哋影完相之後,廚師就喺我哋面前即刻煎。首先係「香煎龍蝦」配合蝦膏製成嘅醬汁,非常香口,充滿龍蝦膏嘅鮮味,龍蝦肉已經拆左殼,容易食用,而且肉質非常鮮嫩。店員保留龍蝦頭,留待放入麵豉湯入面,煲一煲,製作成濃郁嘅龍蝦麵豉湯。接着係牛扒厚切,配合海鹽同埋蒜頭片做配菜,蒜頭片切到好薄,再炸到脆卜卜,好香口。另外,牛扒薄切配合蔥花,卷成一條,蔥花帶出牛肉嘅鮮味,令食物更加豐富,味道更加有層次感。唔驚唔夠飽,因為仲有「日式蛋炒飯」,配合日式醬油,好香蛋味,飽肚又惹味。接着係「炒雜菜」,均衡飲食必備。套餐包括甜品「豆沙抹茶大

接着係「炒雜菜」,均衡飲食必備。

套餐包括甜品「豆沙抹茶大福」,大福餅嘅糯米皮非常香滑,配合甜甜嘅豆沙餡料,好好味。

鍾意食甜品嘅我,之後我哋仲叫多一份「焦糖多士」,都是配合焦糖,脆卜卜,非常推介。