愛食自助餐的我, 早前又再一次出動, 今次就選擇係我公司附近的城市花園酒店綠茵閣食嘢, 貪佢夠方便, 一放工就可以去食. 綠茵閣推出「美酒 x 佳餚 x 甜品自助晚餐」, 焦點在於海鮮層層塔、即煎嫩滑澳洲和牛及烤焗全排羊架, 當然不少得各式各樣的海鮮冷盤, 熱食, 甜品. 一踏入餐廳, 已被門口的甜品吸引住. 當然不少得海鮮冷盤. 各式各樣熱食. 愛飲湯的我, 第一時間先飲老火湯滋潤一下喉嚨. 個湯夠清甜, 又足料. 再來食熱盤, 有串燒和炒蜆. 我自己幾鍾意食佢地的串燒. 食嘢期間記得留言鈴鈴聲, 先有海鮮層層塔. 海鮮夠新甜, 蝦的肉質夠彈牙. 記得要食埋個海鮮粥, 吸收晒所有海鮮精華. 再來即煎嫩滑澳洲和牛. 即場煎, 香味撲鼻. 肉質夠嫩滑, 由於我唔食生, 特別叫佢整熟俾我食, 全熟也唔會硬和乾. 最後當然係甜品時間. 雪糕味道選擇唔少, 又多配料加上雪糕上. 我最愛的馬卡龍, 甜度適中, 啱我口味. 也選了好幾款精緻的蛋糕. 最後飲番一杯丁香肉桂大吉嶺茶, 非常好飲, 肉桂味剛好, 飲完令人感到舒服.

一踏入餐廳, 已被門口的甜品吸引住.

甜品
當然不少得海鮮冷盤.

各式各樣熱食.

愛飲湯的我, 第一時間先飲老火湯滋潤一下喉嚨.

個湯夠清甜, 又足料.

再來食熱盤, 有串燒和炒蜆.

我自己幾鍾意食佢地的串燒.

食嘢期間記得留言鈴鈴聲, 先有海鮮層層塔.

海鮮層層塔
海鮮夠新甜, 蝦的肉質夠彈牙.

記得要食埋個海鮮粥, 吸收晒所有海鮮精華.

再來即煎嫩滑澳洲和牛.

澳洲和牛
即場煎, 香味撲鼻.

澳洲和牛
最後當然係甜品時間.

雪糕味道選擇唔少, 又多配料加上雪糕上.

我最愛的馬卡龍, 甜度適中, 啱我口味.

也選了好幾款精緻的蛋糕.

Type of Meal
Dinner