2023-03-25
今日放工同friend諗吓食咩好,公司附近威靈頓街the Loop 隔離有條窄樓梯,最底有間立體派拉麵,平日lunch好多人排隊,夜晚冇咁多人,就入去試吓啦。坐低點咗豉油拉麵同雞白湯拉麵,小食叫咗章魚小丸子。個人認為最好食係雞白湯拉麵,湯底非常濃郁,有啲似魚翅湯濃湯,感覺入面好多骨膠原,比想像中好食,值得一試!😍豉油拉麵味道比較清淡,但勝在有跟一碟濃煮厚切叉燒,外表同味道都同東坡肉相似,肥肉同瘦肉有層次地相夾,豬皮燉到好嫩,好食!至於 #章魚小丸子,賣相都唔錯,勝在新鮮啱啱燒好,外邊皮脆, 咬落去有少少爆漿嘅感覺。見到廚房counter後面有三位師傅,聽到佢哋用日文溝通,估計有兩位年紀大啲嘅師傅係真正日本人,怪不得味道都算好正宗。整體來講,雖然Menu唔算有好多道菜,但都算有特色,較其他拉麵店unique。#日本菜#拉麵
#日本菜
#拉麵