2021-07-29
金所喺大角嘴嘅時候已經好想去食,而家中環期間限定pop-up store就更加就腳。每朝由8:30開始營業,聽講未到中午已經有某啲刺身賣晒。所以平日放假都特登早啲起身去食。當日十一點半嚟到,門外未見人龍,店員話中落 (1-8號)只剩一份。晏咗都食到最後一份,近排係有啲運氣4號海鮮丼有中落、大toro、中toro同鮪魚蓉。吞拿魚係無經過急凍,喺冰鮮狀態下由豐洲直送香港,聽到都覺得新鮮。而且色澤天然,呈暗紅色,睇落都知好味中落係魚骨位嘅肉,較少喺香港食到。魚肉係用匙羹刮出嚟,所以細細片,口感柔軟細嫩,鮮味十足。大toro同中toro各有兩片,兩者都油脂非常豐富,魚油味濃郁但大toro有少少筋,有啲失望。另一碗係12號海鮮丼,包括赤身、鮪魚蓉、帆立貝同甜蝦。鮪魚蓉入口滑溜撈飯食好正帆立貝厚肉又大隻,帆立貝同甜蝦好鮮甜赤身呈鮮紅色帶光澤,雖然唔及中toro同大toro咁多魚油,但肉質實有咬口。喺香港都食到同豐洲市場一樣咁新鮮嘅吞拿魚,而家無得去日本旅行,嚟金所食海鮮丼頂下癮都好滿足