2019-07-07
2019年7月2日 星期二慶祝成功考車既第二個慶祝活動就係去瘋狂食甜品!!係網上面一早見到呢間甜品店好似唔錯,材料係由日本運送過黎既,所以就算遠一d喺中環都專登行過嚟凍櫃擺放左好多唔同款嘅甜品,每一款都靚到好似珠寶首飾咁閃閃令,樣樣都好想試下,最後我同女朋友決定豪氣一次每人點三款再share食!!揀好咗甜品之後原來裏面有地方可以坐低慢慢食,唔一定係要自取拎走。裡面都坐得幾舒適,裝修得好少女風,女朋友即時心心眼甜品等左冇耐之後就送到上嚟,首先左邊嘅係半熟芝士蛋糕,感覺好軟熟,一入口已經融左,散發住好濃嘅芝士味。至於中間既係紅莓吉士盒,面頭係焦糖燉蛋上面果塊焦糖黎,吉落去同吉士一齊食又幾配合,而出面個盒其實係焗左既麵包,我估係用黎中和返吉士既甜右邊叫做紫醉金迷,其實係紫薯蛋糕,感覺到用咗好多紫薯去整出嚟,唔係啖啖都係紫薯味,甜而不膩,上面仲有粒藍莓帶出少少酸以為已經完?仲有多三款甜品呀!!左手邊係小紅帽櫻桃酒朱古力蛋糕,外型真係好似小紅帽咁有塊紅色朱古力係頂,中間既朱古力蛋糕融合咗櫻桃酒,不過食落去又冇酒味,只有淡淡嘅櫻桃甜味,朱古力既苦味幾夾。中間嘅係心型野莓蛋糕,同個名一樣外型係心型,
慶祝成功考車既第二個慶祝活動就係去瘋狂食甜品!!
以為已經完?仲有多三款甜品呀!!
中間嘅係心型野莓蛋糕,同個名一樣外型係心型,附近仲有幾粒野莓,一齊放落口有少少酸酸地,但之後就感覺到甜味
最後右手邊係朱古力味脆脆泡芙,泡芙好大個,上面仲有一塊朱古力,個朱古力曲奇皮焗得好脆,而裡面係朱古力味吉士,成個甜品由頭到尾都好朱!!
食完真係好滿足,但諗起之後又要做返相應既運動量就好痛苦。。。