Green Orange

位於上環的歐陸式餐廳Green Orange,藏於鬧市中既2樓,但絕對掩蓋唔到佢既美味。餐廳環境舒適,氣氛輕鬆。聽講係由一班鐘意周遊列國嘅朋友開設,味道自然正宗。今次去左食佢地嘅lunch set,份量都幾多,味道亦十分出色。每個set都有附送沙律,麵包,餐湯同一杯餐飲,今次去既餐湯係甘筍湯甘筍湯香甜順滑,口感濃厚,帶有自然甘香,非常開胃。紐西蘭走地雞脾肉配蕃茄香草醬意大利麵雞肉份量十足,煮到好嫩滑,配上蕃茄香草醬意大利麵,醬汁Creamy但不膩,一啖接一啖都唔會覺得好膩,好快就俾我地食哂。燒BBQ美國豬肋骨BBQ豬肋骨外焦內嫩,醬汁好惹味,煮到滲透入肉,一上碟已經香味四溢。隨碟有蕃茄、西蘭花同醃青瓜去中和返油膩感,不過佢地嘅豬肋骨半身肥瘦適中,就算一人食一半都唔會覺得好滯。

甘筍湯香甜順滑,口感濃厚,帶有自然甘香,非常開胃。

紐西蘭走地雞脾肉配蕃茄香草醬意大利麵

燒BBQ美國豬肋骨