2016-05-20 169 views
食左個豬軟骨拉麵。 其實各日式餐廳既豬軟骨味道大同小異,分別主要體現係肉質軟硬,夠唔夠入味等。 我有朋友鍾意食比較硬既,因為甘個軟骨比較有咬口,佢鍾意軟骨脆脆地既感覺。 我自己會鍾意比較軟腍既,貪咬落不費勁,軟骨彈滑既感覺依間既豬軟骨屬於後者。 大塊大塊煮得極為軟爛,咬茖去肉質鬆化,味道香濃,繼而觸到軟骨的膠質,滑溜,如同QQ軟糖那樣的口感,輕輕咀嚼幾下就一咕嚕吞下去,非常酣暢。 豬軟骨份量也不少,咬落大啖大啖肉,尤其浸滿湯汁後,平添一分湯頭的滋味。豬軟骨非常好,至於拉麵既其他部份,就不過不失,湯頭都幾濃香,拉麵分明,稍硬但彈牙,也有金黃粟米,翠綠海帶,甘荀等配菜,感覺幾豐富。 配菜配搭上來,食個陣口感好脆,同軟腍既豬軟骨有好強既對比,感覺唔錯。 依餐都算滿意,尤其係個豬軟骨(心心眼
食左個豬軟骨拉麵。

依餐都算滿意,尤其係個豬軟骨(心心眼