2015-12-08
叫咗個最平嘅釜山塔試試,初初擺落去嘅底層有啲水同漂浮物,因為知道會用倒汗水煮粥,所以請職員拎番走用熱水清潔吓先嚟到見到有7層有啲興奮,要由19度等到85先食得,都唔洗等好耐,期間職員嚟check溫度check咗成十次,好盡責XDD第一層有蟶子同蚌,都幾鮮甜,一人一隻之後嗰幾層每層蒸5分鐘就食得,初初以為會好趕,但原來好夠時間唔係好肯定個次序⋯⋯元貝個湯好鮮甜,肉質尚可蝦幾好食,每人有3隻,即刻覺得好似好多咁XDD蚌同青口⋯⋯有兩隻冇開口,青口好勁海水味偏䶢因為海鮮都唔係咩飽肚嘢,每款都得一兩隻,呢個時候有啲擔心會唔夠飽蠔都有蠔味花蛤,一人四隻,冇鮮味,好䶢,仲有少少沙鮑魚,冇乜味⋯⋯係咁多款之中最唔欣賞唔記得咗影一層係每人三粒螺同一嚿粟米,粟米好甜,好食最後用倒汗水煮成嘅粥,其實有少少唔衞生,因為見住啲水流過個蒸籠,而某一兩層睇到籠邊有啲迹,不過惟有當時運高啦⋯⋯食完晒海鮮真係未飽,不過粥煮出嚟都幾多,一人兩至三碗,食埋就OK,但係嗰種一下子飲好多水嘅漲,唔係真係好飽,自問食量唔細嘅人可以叫貴啲嘅餐會多少少嘢食,或者好似我哋咁去食甜品補充吓⋯⋯揀咗人參雞,撇除完全冇人參味,都幾好食,食
嚟到見到有7層有啲興奮,要由19度等到85先食得,都唔洗等好耐,期間職員嚟check溫度check咗成十次,好盡責XDD 第一層有蟶子同蚌,都幾鮮甜,一人一隻 之後嗰幾層每層蒸5分鐘就食得,初初以為會好趕,但原來好夠時間
唔係好肯定個次序⋯⋯
元貝個湯好鮮甜,肉質尚可 蝦幾好食,每人有3隻,即刻覺得好似好多咁XDD 蚌同青口⋯⋯有兩隻冇開口,青口好勁海水味偏䶢 因為海鮮都唔係咩飽肚嘢,每款都得一兩隻,呢個時候有啲擔心會唔夠飽
蠔都有蠔味 花蛤,一人四隻,冇鮮味,好䶢,仲有少少沙 鮑魚,冇乜味⋯⋯係咁多款之中最唔欣賞 唔記得咗影一層係每人三粒螺同一嚿粟米,粟米好甜,好食
揀咗人參雞,撇除完全冇人參味,都幾好食,食足三碗 總括嚟講7層蒸籠係幾得意,但海鮮質素就好普通,鐘意韓風同想試新嘢嘅話可以一試,但如果係純粹鐘意食海鮮,我就覺得都係食番中式 酒樓菜館好味啲,份量都多啲