2018-01-20
係一年裏面每一個人都會有唔同嘅日子去慶祝,其實慶祝不外乎係去旅行,去啲特別嘅地方,又或者係食嘢。當一個日子慶祝耐左嘅時候,去旅行,去啲特別嘅地方已經唔係首選,簡簡單單食一餐飯,反而別有一番味道。今日揀咗有得即炸即食天婦羅嘅一間日本餐廳,為嘅係為佢嘅天婦羅,但係估唔到除咗呢樣之外,佢其他嘅食物都非常之有創意。先付係呢一個茶葉海藻,食落去酸酸地非常之開胃,而且佢有少少黏嘅感覺,似啫喱,仲用冰鎮住,非常之清新。前菜有好幾款唔同嘅小食,我特別鍾意佢嘅柿餅,係日本嘅柿餅,食落去非常之甜,而且好煙韌。呢一個梅子湯我就覺得非常之經典,飲落去完全唔會覺得剩係得個酸字,佢係有淡淡的梅香,清新爽口,令人精神一振。刺身用上野生油甘,鰤魚同中拖羅。新鮮唔需要講,佢嘅特別反而係我想推薦嘅,同上不常食到的刺身類,有誠意。到咗主角,今日有三種唔同嘅天婦羅,特別要提嘅係天婦羅嘅首選炸蝦,原隻炸蝦即炸即食,非常之熱辣辣,而且連個頭都炸埋,食落非常香脆。合肴係講緊呢一個海鮮拼盤今日嘅就有長腳蟹腳,馬頭魚,貝類。個魚好特別,特別在拒連魚鱗都一齊炸,但係食落去就唔會有好腥嘅味道,反而好似食緊薄脆薯片。其實食到呢一個拉麵嗰陣時
其實食到呢一個拉麵嗰陣時候我已經非常之飽,但係店員都話一定要試吓呢一個湯底,因為佢係用魚同埋雞,經過多個鐘頭熬製而成嘅。果然佢冇呃我,呢個湯唔似味精湯,飲落去個唇會有呢黏黏嘅感覺,質素非常之高。
最後就係佢呢一個甜品,千祈唔好睇小佢,拒係一個非常之甜嘅天婦羅炸番薯,而值得俾個讚佢嘅係佢利用威士忌嘅酒香起化學作用,令糖嘅甜度升高。
雖然一係我都唔係好鍾意食啲咁長時間嘅餐,但係今餐嘅時間我一啲都唔覺得長,因為每一個菜式都令我非常之有驚喜。