2017-01-15 6489 views
與朋友的女朋友同月生日,所以朋友話不如 一同食生日tea,佢女朋友揀了這一間食生日tea😄託她的鴻福有幸試到傳聞中3不可的茗茶館: 不可拍照,不可拍攝,不可大聲講野😂😂因為要遵守規律, 所以以下介紹就只有文字, 無相片提供, 請見諒🙏從彎彎曲曲的小路進入, 得確有柳暗花明又一村的感覺, 不過一入到去已經見到請勿拍攝😅請除鞋,換拖鞋😂入到內堂, 古代建築, 櫃內放著不同的碗作為裝飾, 視覺上很滿足到戲肉啦!話明茗茶, 茶當然不可缺少穿著唐衣的侍應生遞上茶譜, 頓時大開眼界, 由$150/5g茶葉同至$1250/8g的茶葉😮, 任君選擇,茶譜內還有印有許多小食佢女朋友選了60年代普洱生茶, 朋友選了山家普洱, 我則選了肉桂王不過原來點心, 每天只供鹹甜各一款, 因佢女朋友唔食得甜, 就只揀了鹹點:精緻小型素粉果侍應生將茶具茶杯都繼續送上, 然後離開,保留寧靜環境給我地茗茶, 幸好有佢女朋友在, 她負責沖水, 沖茶, 煲水, 若果無左她, 真的不知如何入手🙏🙏原來香港茗茶同台灣係唔同的, 台灣的茶館會有專人介紹茶葉的來源、成份及茗茶技巧, 但香港則一定要熟人帶著, 否則都唔知邊隻杯有咩用😅😅

到戲肉啦!話明茗茶, 茶當然不可缺少

原來香港茗茶同台灣係唔同的, 台灣的茶館會有專人介紹茶葉的來源、成份及茗茶技巧, 但香港則一定要熟人帶著, 否則都唔知邊隻杯有咩用😅😅下次再來前一定要惡補一下

精緻小型的素粉果終於在15分鐘後上枱, 小型精緻, 一口一個, 入餡都是沙葛, 木耳等素菜, 皮較煙韌

貴茶真的是貴茶, 飲了兩個鐘, 竟然還有茶味, 不過d水質則有待改善, 鐵味很重, 使到茶的香醇味被蓋過