2022-05-19
🌃 日式餐廳環境以木系簡約設計為主調, 設有bar枱同普通座位選擇, 空間感較大,感覺都幾relax, 餐廳有omakase 及 單點主餐牌所選擇。-👨👩👧👧 以下為 華HANA COURSE omakase,$680, 一人晚餐份量。.🥗前菜 | 櫻煮八爪魚🔘餐廳以櫻煮既慢煮烹調方式, 令到八爪魚嘅肉質格外柔軟。.🍲蒸物 | 金箔茶碗蒸🔘配料有金箔、三文魚籽、 蟹肉、 蝦肉, 啖啖滿足。.🍣刺身 兩點 | 牡丹蝦。 平目魚🔘牡丹蝦鮮甜無比, 平目魚配上櫻花鹽, 提升了平目魚嘅鮮味。.🍣手卷 | 拖羅蓉🔘拖羅剁成蓉令到拖羅嘅脂香更細緻, 口感軟綿綿, 手卷飯經過赤醋調味。.🍣壽司9貫👉 春子鯛🔘鯛魚的一種,比較少見, 帶有少少甘甜嘅味道。.👉墨魚壽司配竹炭🔘墨魚刺身配上竹炭鹽, 刺身口感爽彈。.👉小飢壽司🔘帶有亮皮的鰶魚刺身, 加上鹽及 醋醃漬而成 , 帶出了鰶魚的鮮味。.👉吞拿魚赤身🔘赤身肉質較有咬口。.👉中拖羅🔘油脂適中, 甘香無比。.👉大拖羅🔘入口即溶,油脂感非常豐富, 十分滿足。.👉半熟車海老🔘以半熟嘅比例, 令到肉質爽彈。.👉帆立貝🔘Size算大, 好鮮甜。.👉赤鯥🔘高
🥗前菜 | 櫻煮八爪魚
🔘餐廳以櫻煮既慢煮烹調方式, 令到八爪魚嘅肉質格外柔軟。
🍲蒸物 | 金箔茶碗蒸
🔘配料有金箔、三文魚籽、 蟹肉、 蝦肉, 啖啖滿足。
🍣刺身 兩點 | 牡丹蝦。 平目魚
🍣手卷 | 拖羅蓉
🍣壽司9貫
👉 春子鯛
🔘鯛魚的一種,比較少見, 帶有少少甘甜嘅味道。
👉墨魚壽司配竹炭
🔘墨魚刺身配上竹炭鹽, 刺身口感爽彈。
👉小飢壽司
👉吞拿魚赤身
🔘赤身肉質較有咬口。
👉中拖羅
🔘油脂適中, 甘香無比。
👉大拖羅
🔘入口即溶,油脂感非常豐富, 十分滿足。
👉半熟車海老
🔘以半熟嘅比例, 令到肉質爽彈。
👉帆立貝
🔘Size算大, 好鮮甜。
👉赤鯥
🔘高級嘅刺身食材,口感爽脆鮮甜。
🥚江戶前玉子
🔘淡淡嘅蛋香味,口感有點像蛋糕。
🍜 麵豉湯, 正常發揮
🍈日本哈蜜瓜,好爽甜
🤠 通粉 foodie 食評總結 :
👉 以貼地價680蚊嘅價錢, 有一個圓滿嘅omakase嘅體驗, 小編覺得非常超值, 呢個價錢食到部分嘅高級刺身食材已經好滿足, 除咗omakase之外, 餐廳仲有午餐, 同埋單點主餐牌所選擇, 質素都好高質。
🕍 鮨樂 (新鴻基中心)
灣仔港灣道30號新鴻基中心1樓137-139號舖 @sushi_raku_hk
#鮨樂#sushirakuhk
*此價格只供參考及以當時為準,實際價格或會與本文章有所差異。