2022-06-11
今日嚟到灣仔Grand Hyatt嘅Tiffin-茶園食自助晚餐,6點鐘就可以入場食到夜晚10點,成人閒日$758加一,恆生匯豐渣打咭有九折呀。而佢有自選free flow plan,跟氣酒價錢$380,紅白酒$280,啤酒茶就$150。配合返法國美食薈,紅酒用上Côtes du Rhône嘅酒,唔加free flow跟餐就有一杯普通餐飲同水。book位方面,我就上返佢哋官方網站預訂,喺網站到填下啲基本資料就訂到架啦,毋須訂金,之後會有email 確認,Email度亦都有條book 位link俾你做更改。今晚配合返法國五月美食薈,佢哋係熟食度製作咗多款法國菜式,等大家可以一嘗法國菜嘅經典,菜式包括:烤鱸魚,白汁青口,法式西蘭花,番茄醬炒蝦,法式橙酒煮鴨,法式紅酒燴牛肉,蘑菇忌廉汁煮鷄及煙肉洋蔥薯茸。當中呢個薯茸真係不得了,香滑細緻之如,配埋煙肉相當香口。 場中間有個counter,師傅即場製作法式清湯。材料包括慢煮雜肉,雜菜,小牛腱,豬軟骨,同鷄。呢個法式清湯加入咗豐富嘅配料煮成,材料味道完美融入清湯,湯質清澈。在蔬菜清新之中帶有肉嘅香甜,層次豐富。呢碗湯飲不停口,飲足3-4碗。再試
今日嚟到灣仔Grand Hyatt嘅Tiffin-茶園食自助晚餐,6點鐘就可以入場食到夜晚10點,成人閒日$758加一,恆生匯豐渣打咭有九折呀。而佢有自選free flow plan,跟氣酒價錢$380,紅白酒$280,啤酒茶就$150。配合返法國美食薈,紅酒用上Côtes du Rhône嘅酒,唔加free flow跟餐就有一杯普通餐飲同水。 book位方面,我就上返佢哋官方網站預訂,喺網站到填下啲基本資料就訂到架啦,毋須訂金,之後會有email 確認,Email度亦都有條book 位link俾你做更改。
再試埋佢哋嘅龍蝦湯,濃厚龍蝦味相當creamy
。蠔佢專人開蠔及有不停refill, 但蟹腳去到尾聲時只放埋啲鉗同瘦腳出嚟………
今晚啲生蠔真係窄窄哋,首先好瘦,之後唔知係咪處理問題,仲越食越鹹同苦,直頭澀口,食一打止步,有少少失望。Fine De Clarie 我喺其他地方食過,印象中都唔會好似今晚咁,激鹹之中帶有苦澀。
個最後值得一讚嘅就係佢地嘅service,不單止 fill 水速度快之餘,同事相當有禮貌。當見我拍攝緊嘅時候仲自動幫我調光我張枱嘅場地燈光,非常貼心。