2022-09-25
依間南海小館係位於海洋公園萬豪酒店裏面嘅一間中餐廳,佢嘅裝飾充滿復古風,牆身係以木色為主,枱櫈都係由木製而成,而佢哋嘅吊燈係以鳥籠而製嘅風扇葉,非常特別😍,去完水上樂園超級肚餓,所以就去咗最近嘅一間中餐廳,順便試吓佢哋嘅菜式,我哋嗌左有:💎冰鎮味醂南非鮑魚 $298 :比較少食冷盤鮑魚,呢份冰鎮鮑魚有兩件,都係切片上,原來冰鎮都可以咁爽口彈牙,佢嘅鮑魚鮮味仍然鎖住喺裏面,非常有口感,食得出鮑魚加咗醬料,雖然唔係好食得出係咩,但個味道配海鮮一流,另外配上檸檬,但自己鍾意原汁原味,食落先可以突出有幾鮮😋😋🐚順德脆奶拼露筍炒元貝 $398 :見佢呢個菜式有脆奶好似幾特別,又有菜,所以叫嚟試吓,原來脆奶即係炸鮮奶,將鮮奶整成膏狀然後落油炸,炸嘅時間剛好,食落外面脆卜卜裏面好creamy,唔錯唔錯,另外仲有蘆筍同元貝,元貝目測有七大粒,食落完全唔腥,冇雪藏味,幾鮮,另外蘆筍都非常嫩綠,好爽,整體真係唔差,但賣相就差啲,純粹係將每樣嘢炒埋一齊,上碟就係,呢個餸都要$400,賣相就真係要改善下😩😆順德家鄉炒米粉:我覺得唔係好夠鑊氣,米粉嘅配料比較少,味道亦都有啲淡,而肉片色澤係夠嘅,但係肉質比較老,
😆順德家鄉炒米粉:我覺得唔係好夠鑊氣,米粉嘅配料比較少,味道亦都有啲淡,而肉片色澤係夠嘅,但係肉質比較老,有待改善😩
🐟順德拆魚羹:呢份魚羹值得推介,佢係以每碗計算,裏面嘅配料非常多,魚肉大大嚿,配菜有木耳絲,青瓜等,食落好清新,魚湯味都好重,芡汁打得唔錯👍🏻👍🏻👍🏻
🍧紅豆綠茶薄罉:最後嘅甜品係非常地道嘅綠茶薄罉,佢嘅外形同出面嘅糕點有啲相同,但甜品可以整到外脆內軟真係唔錯,佢嘅外皮係綠茶蓉,然後包住滿滿嘅紅豆餡料,食落每一啖口感非常豐富,又唔會好甜,食完真係好滿足好有飽肚感😆😆
最後想補充番嘅就係,因為我哋比較夜去,基本上都係最後一台,當食到最後一款菜式嘅時候可能剩返四份二到,最後甜品都上埋,之後有個後生啲嘅戴眼鏡肥男侍應無端端走過嚟講,呢個麵幫你pack起佢,但其實我哋本身諗住盡快食埋佢,我哋即刻呆咗😓,之後有個中年嘅男侍應走過來補多句,唔緊要,慢慢食,若果唔係咁,我唸我即刻投訴左🙄