2016-04-01
見到呢座新大廈一段時間,成日話要嚟試新餐廳,終於成事啦!昨日打嚟訂位話得番bar枱,無所謂啦照book, 不過今日嚟到又有其他位坐喎,而且餐廳都唔full, 相信walk in 都不是問題。價錢由$98-$248,同事本想叫海解刺身丼,但係店員話已經賣晒!一點鐘已經賣晒?咁到底我要幾點嚟食lunch先會有呢?係限量供應還是真係咁多人order呢個餐? 最終我哋分別叫咗鹿兒島黑毛豬同炭燒宮崎牛。首先會有前菜沙律同蒸蛋,沙律細細碗,芝麻汁唔太濃。蒸蛋就比較水咗d,比例水多過蛋。 好快就上主菜啦!見到好似好多花樣咁喎,估唔到會有埋卷物同甜蛋。卷物係炸咗嘅吞拿魚,魚味突出。甜蛋調味剛好!黑毛豬就比較油咗d,油多過肉,肉質亦唔算鬆軟。另有碗一口食得晒嘅豆腐腦,質地好得意,似係自家製嘅豆腐。
麵豉湯就幾貼心,蔥花係分開嘅,唔食蔥嘅朋友唔駛再夾夾夾啦⋯⋯ 同事嘅炭燒宮崎牛,味道一般同略為甜咗d,點埋佢比嘅汁就會太咸!同事食食吓話係古惑的飯呀!原來飯底墊咗菜!其實應該唔係想欺騙客人嘅,我估佢哋係將墊肉嘅菜放埋入去啫,用大d嘅碗,相信飯量無減少。
最終我哋分別叫咗鹿兒島黑毛豬同炭燒宮崎牛。首先會有前菜沙律同蒸蛋,沙律細細碗,芝麻汁唔太濃。蒸蛋就比較水咗d,比例水多過蛋。 好快就上主菜啦!見到好似好多花樣咁喎,估唔到會有埋卷物同甜蛋。卷物係炸咗嘅吞拿魚,魚味突出。甜蛋調味剛好!黑毛豬就比較油咗d,油多過肉,肉質亦唔算鬆軟。另有碗一口食得晒嘅豆腐腦,質地好得意,似係自家製嘅豆腐。 麵豉湯就幾貼心,蔥花係分開嘅,唔食蔥嘅朋友唔駛再夾夾夾啦⋯⋯
同事嘅炭燒宮崎牛,味道一般同略為甜咗d,點埋佢比嘅汁就會太咸!同事食食吓話係古惑的飯呀!原來飯底墊咗菜!其實應該唔係想欺騙客人嘅,我估佢哋係將墊肉嘅菜放埋入去啫,用大d嘅碗,相信飯量無減少。同事都覺得呢個牛一般,相比起食豬個價錢會合理d,我覺得嚟食其實可能只得A同B兩個選擇價錢係合理d外,其它都唔係話平。 最尾嘅咖啡尚算不錯,日本式嘅清淡咖啡。
另外最唔滿意係店員嘅表現,落order時個女職員已經隨隨便便咁答你嘢,唔多想啋你,務求你快快order完事,但之後見佢對隔離枱熟客就四萬口咁樣。到埋單時另一男職員又係咁,由我收佢張單簽名到佢比番張卡我,佢眼睛同咀巴都係分秒必爭咁向住隔離枱客講嘢!乜我真係咁恐怖咩?!