2023-04-13
📌 德美壽司 (德民街) - 紅磡黃埔新村德民街31號地下1B號舖🗓(13/4) 星期四 ⏰ 晚上7點左右 💈特式:今日另一半生日,佢想食日本野,又唔想去太遠,所以就揀左黃埔呢間德美壽司,佢香港總共有5間分店都係位於九龍及新界區。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:既然係日式料理,所以餐廳都係以提供刺身/壽司/爐端燒/天婦羅/鍋物/串燒為主,另外仲有十多款經濟d嘅dinner set。因為今日係慶祝,所以就散叫左一個秋冬二人前套餐(😓不過而家已經係春天),一份刺身盛合同一些串燒,而家等我同大家講下🎌味道先。精選二人餐 - 秋冬二人前套餐有兩款選擇,價錢就唔差得好遠,我就揀左呢個,因為d內容啱食d。個餐包括日式前菜/枝豆/和風沙律/三文魚刺身/野菜牛肉鍋/什錦天婦羅/鹽燒鯖魚/日式炒飯/大蜆味噌湯/甜品,種類真係好多,份量亦都唔少,都只係$338蚊,真心覺得算係抵食。當中我最推介係個前菜,野菜牛肉鍋同雜錦天婦羅。極上刺身拼盤 - 拼盤入面有吞拿魚腩/油甘魚/赤貝/帆立貝/海膽/牡丹蝦/白身魚薄切,呢個係最貴個set拼盤,賣$488蚊有少少貴,其實佢個質素係對得住個價錢,但拍埋個套餐度
🗓(13/4) 星期四 ⏰ 晚上7點左右
🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱
極上刺身拼盤 - 拼盤入面有吞拿魚腩/油甘魚/赤貝/帆立貝/海膽/牡丹蝦/白身魚薄切,呢個係最貴個set拼盤,賣$488蚊有少少貴,其實佢個質素係對得住個價錢,但拍埋個套餐度就好似無咁抵食了。不過佢每款刺身都好新鮮呢個係事實,除左海膽嘅明礬味太重同個玉子燒太甜之外,其他都好出色。
串燒 - 另外串燒仲叫左七味燒雞腎/牛舌/牛油燒帶子/雞心/雞軟骨,價錢就由22~42蚊不等,質素就一般,牛舌同雞心係當中最好食。
☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 : 餐廳主力都係飲酒,尤其是清酒,但我地就只係叫左一杯Sapporo同一杯水蜜桃梳打。
🍽環境:餐廳環境好靚,門面有佈置日式紅燈籠,仲做左仿瓦片門面,成間餐廳內外都係走木系風格,好有日本feel,坐位除左普通枱,仲設有吧枱同榻榻米房間,坐位鬆動闊落,環境衛生,光猛企理。
🤵🏻🤵🏻♀️🤵🏻♂️服務:店員服務都好好,食物就係用QR Code落單,但飲品就係通知店員幫手落單的,職員上菜同收碟時都好有禮貌,食到最尾叫得太多野食唔落個炒飯,職員都會主動問有無需要幫手打包。
💰💸價錢:埋單就大約$1150蚊,對返同樣散叫日本料理,佢比到呢個質素,算係合理價格,但佢嘅套餐同dinner set就可以算係抵食。
🐲💬總結:我覺得佢地食物質素係唔錯,不過有某一兩款仲有進步嘅空間,下次反而想試一試佢地嘅dinner set,我見價錢大多都係$100蚊樓下,認真抵食。
推薦指數:❤️❤️❤️❤️🤍