Bookmark 左好耐的一間拉麵店終於有機會潮聖🥹平日1️⃣2️⃣點幾黎到已經有人排緊隊,結果等左超過半個鐘先可以入座,好彩天氣唔係太熱😥排隊時要諗定食咩,不過最想食的真叉燒拉麵已經冇,蝦湯又係冇🤥連餃子🥟都冇,一開舖冇耐就好多野都冇令我第一印象扣左分🥲原來佢地逢星期一三同星期四至日提供的湯底會有唔同🥸,逢星期二休息點內裝修有日本當地拉麵店風格,有Bar 檯位置睇到師傅煮麵過程店內提供座位不多,大約2️⃣0️⃣個左右店員有基本禮貌🆗==========🔹丸京拉麵 $100 (黑蒜油湯 +$12)男朋友揀清湯,我揀黑蒜油湯🍜每碗有3️⃣片叉燒,3️⃣片真叉燒,筍,蛋少量蔥花鋪面賣相吸引,份量適中片片叉燒均為粉嫩色,厚薄均一,有啡色邊的為叉燒😉真叉燒的肉質會比叉燒更滑更嫩,食到淡淡的豚肉香,油脂感不重,叉燒沒太多脂肪😗叉燒則比較普通,肉味也不重筍有幾片,非常掛湯溏心醬油蛋煮的時間拿捏得非常好,裡面是紅紅的流心,醬油味也很明顯😋拉麵則沒太大驚喜,質地偏少少硬,未食得到蛋香,略帶微微煙韌感==========黑蒜油湯底的黑蒜油味唔算好突出,就算平日唔鍾意蒜味的朋友都會接受到,湯底味道不算太重但層次豐富鮮甜,而且不油
Bookmark 左好耐的一間拉麵店終於有機會潮聖🥹
連餃子🥟都冇,一開舖冇耐就好多野都冇令我第一印象扣左分🥲
店內提供座位不多,大約2️⃣0️⃣個左右
店員有基本禮貌🆗
==========
🔹丸京拉麵 $100 (黑蒜油湯 +$12)
男朋友揀清湯,我揀黑蒜油湯🍜
每碗有3️⃣片叉燒,3️⃣片真叉燒,筍,蛋
少量蔥花鋪面
賣相吸引,份量適中
片片叉燒均為粉嫩色,厚薄均一,有啡色邊的為叉燒😉
叉燒則比較普通,肉味也不重
筍有幾片,非常掛湯
==========
黑蒜油湯底的黑蒜油味唔算好突出,就算平日唔鍾意蒜味的朋友都會接受到,湯底味道不算太重但層次豐富鮮甜,而且不油膩,吃後不口渴👍🏻
==========
男朋友的清湯底很甜,味道也是多層次的,不死咸,如果我再揀都會揀清湯,感覺+$12的黑蒜油湯未算驚喜🥸

推介指數:8.5/10
==========
🔹七味炸雞 $38 (午市送汽水)
有5️⃣大件,配沙律醬
炸粉未算最薄的一種但也可接受
七味粉的味道突出,雞肉夠嫩滑肉汁豐富,唔會炸到乾柴🫶🏻
不過迫油功夫一般,碟底略油
推介指數:8.5/10
埋單總數$2️⃣5️⃣0️⃣,毋需加一
整體用餐體驗尚算滿意,食物質素水準以上
惟需排隊及太多食品均未能提供就有點扣分,連貼在門口的食肉獸拉麵(唔記得佢個名,只係知好多肉🤣)都被告知已經冇再提供😰
加上價錢唔算平,所以都未必會再訪了🫢