2013-11-10
這天在大坑吃過越式河粉後, 同兩位Mr. Lonely 商議過後我們驅車直指粉嶺, 由於蘇絲黃的介紹得知這菜館果然位處偏僻, 試過這晚的晚餐認為沒有再來的必要, 每碟都細份量而且重口味居多, 當晚菜式如下:薑蔥爆黃沙豬雜 $88炒得夠香可惜薑蔥未夠多芥菜豆腐石狗公湯 $88 石狗公用咗幾條但魚味不濃, 唯有諗”天然嘢無辦法要求”係咁淡味啩!個湯夠色唔夠味, 石狗公的殘骸有不少在湯底要小心飲食!飽汁鮮鵝掌撈蝦籽麵 $238 雖然取價進取,但鵝掌只係用咗兩隻左右, 睇嚟d鵝掌好矝貴下喎! 看見那麼多鵝掌其實是一隻鵝掌斬開幾份擺出來的, 或者咁樣方便客人食啩, 真細心鮮墨魚丸煮菜心 $98 全晚最好吃的一個菜, 墨魚丸新鮮到無得比, 菜心又焯得剛剛好口感黃酒煮雞 $88 只是一般有醬油味, 糯米酒香的雞,唔太特別** 當晚本來想叫的”白切豬肉/ 大眼螺等蘇絲黃介紹這裡的名菜, 通通都”無” 但當晚是週末的7點多耶, 反而大家都好似很喜歡叫”脆皮乳鴿” 但尺碼之小還以為他們叫”鵪鶉”食添!隻隻鴿身油光滿面, 不是我們杯茶啊! 這裡**
薑蔥爆黃沙豬雜 $88炒得夠香可惜薑蔥未夠多