2024-08-10
而家間唔中星期五都會去所謂嘅比賽,其實只係柴娃娃度玩幾局,地點響南華會。每次都會約埋一班同事一齊食個飯先出賽。今次因為平日負責膳食嘅朋友仔嚟唔到,所以冇人決定嘅情況底下就求其揀咗呢一間。(以為佢係平時嘅茶餐廳有茶餐食嗰種。)見都係嗰啲類型嘅嘢啦,點知原來冇我想食嘅茶餐(即係有碗麵炒蛋多士嗰啲囉⋯⋯)咁就大鑊啦,我呢啲選擇困難症嘅又好少會揀個飯食,終於退而求其次想揀一個咖喱豬扒飯,明明佢幅相有炒蛋有配菜,點知落單嘅時候佢話講明先係冇炒蛋同配菜嘅,咁即係圖片與事實不符啦!(但係佢又事先講明,冇得同佢嘈)嬲嬲地唯有揀過第二樣,結果揀咗蔥油豬扒飯太陽蛋 (因為我鍾意沖油撈飯囉)其實齋食個飯仲好食,佢個豬扒雖然好大塊,不過切開似人哋冰咗好耐既肉咁、全靠佢外面嘅醃料,令到佢似返舊豬扒😞又係見到人哋食,總係覺得人哋嗰碟好食啲,早知我食滑蛋叉燒飯啦,肯定唔會難食先啦,又唔使自己切又有滑蛋又有汁撈飯😝