2024-09-24
每次經過呢度都見到有間小店覺得好特別,今日終於約咗朋友嚟食晚餐,呢間中東小菜裝修好特別,好有異國風情,我哋7:15嚟食飯,其實已經坐滿晒,好彩室內仲有一張二人枱可以食,如果唔係就要坐室外咁就比較熱,但我覺得如果秋天或者冬天嚟食,都係另一番風味。呢度嘅餐牌係QR code scan,覺得成本菜單都用咗好多心機去整,因為每一張相都好吸引!我哋今日叫咗好多樣嘢,所有嘢都真係勁高質!三款經典蘸醬拼盤,一個係黑松露鷹嘴豆泥,另外一個就係經典鷹嘴豆黎,但我最鍾意嘅就係烤茄子蓉。有少少微澀味,加上因為烤過所以有一陣好香嘅烤味,而且有一粒粒茄子同蕃茄,所以比較有口感。 鐵板煎著名中東鹹香芝士都好好味,芝士口感屬於有少少硬度,配埋蕃茄醬汁,感覺都加咗唔少香料,所以味道好有層次感。之後呢樣嘢係我以冒險嘅心態去叫嘅:香煎法國雞乾配佐紅石榴汁,但係竟然係大驚喜地好食,可能因為有紅石榴汁,所以甜甜地,配埋雞肝個口感變咗有啲cream,完全唔會苦,olive oil更加令到成件事更加smooth。澳洲天然草飼羊肉粒串又係打卡一流嘅item,但係除咗美觀,都真係好食,羊肉好大粒,好juicy,因為炭烤過,所以特別香
澳洲天然草飼羊肉粒串又係打卡一流嘅item,但係除咗美觀,都真係好食,羊肉好大粒,好juicy,因為炭烤過,所以特別香,菜亦都烤得好好,不過我覺得最特別嘅,就係個薯仔,唔知點解可以敲得咁入味,咁鬆軟,而且外面仲係酥脆酥脆咁樣,超好食!!!
至於甜品方面,我哋最終兩樣都揀晒,因為真係決定唔到,朋友比較鍾意bozza,佢其實就係阿拉伯乳香膠雲呢拿雪糕配開心果碎,因為佢本身好鍾意雪糕,加埋開心果碎好多,成件事好香,亦都覺得雪糕嘅口感有別於一般平時香港食開嘅雪糕,佢係屬於比較有質感,有少少硬度嘅。我自己就係鍾意個經典中東甜品kanafeh,外脆酥皮入面包住甜芝士,呢個相反嘅口感真係食得出要新鮮整完即食先至好食!