2017-10-04 300 views
今晚同班朋友係黃埔果頭上完模型堂,終於整完隻高達同噴完色。見大家都肚餓就去工作室附近搵食。行行下行黎去祟潔街,記起之前呢度打邊爐好抵食又好味,就拉隊行左入去反正幾條麻甩佬最啱就係打邊爐,唔洗煩。因為上次食過佢個雞煲,所以今餐就食佢個招牌鍋底-火焰台山五味醉鵝煲。預期一樣超抵食,足足有成隻鵝係入面。店員再加左啲烈酒落去,成個煲都酒氣沖天香味四溢。充滿酒香的鵝肉,咬落惹味十足亦辟去鵝鴨本身嘅羶味。酒精揮發完之後留低醇厚嘅甜味,令湯底嘅層次再升一級。之後係我成晚最鐘意的手切肥牛,上次食完已經眼前一亮。因為佢絕唔係一般任食嗰啲雪藏肥牛。呢度用料非常落本牛肉脂肪分佈好均勻而且厚薄適中,食落去成口都係牛肉味,真係無得輸!同埋老細唔係俾一碟仔得幾塊你,而係俾一大碟起碼都有成三四十塊。淨係黎食肥牛都覺得物超所值。海鮮拼盤照樣有龍蝦有蟹又有鮑魚。以呢個價錢黎講又係超值,大大盤得黎而且好新鮮,朋友鐘意海鮮真係會比左十個like佢。今次轉左少少多左幾款貝類海鮮,依然鮮味十足。三點蟹, 雖然唔係大隻但都好多肉。新鮮蟹肉嘅結實口感表露無遺。龍蝦都係手掌大小嘅本地龍蝦,但蝦膏十足大大啖啜落去,濃郁香滑真係不得了呀

龍蝦都係手掌大小嘅本地龍蝦,但蝦膏十足大大啖啜落去,濃郁香滑真係不得了呀!肉質新鮮彈牙,而鮑魚算偏細隻少少,但都勝在夠新鮮同彈牙。最後大家飲飽食醉,大大個健康菜籃只能夠清左一大半,但今餐真係好滿足,又一次俾呢度嘅性價比完美KO了
2017-09-21
$238 (Dinner)