2016-09-27
今日同朋友食飯,鐘意食日本野的我看到這間店,深色的牆身有個好大的松字,在openrice看到相片和食評都吾錯喎,今次決定過來試下先~今次同朋友就試左這店的omakase。。。大談到差不多3個鐘,師父超好又窩心(都靚仔,同佢講佢乾笑…哈哈,食omakase好處係可以直接同師父傾下野食同睇下佢點整),比左好新鮮又甜美的刺身壽司給我地,我地食得超飽添,每人大約$1000都合理價…因為其他店的omakase以咁多海鮮黎講一定吾止這價錢。刺身類:鮫鰼魚薄切再有一個加酸汁…少少酸再加上魚的獨特香味好特別。帶子厚肉又香口,解雪得十分好。油甘魚和深海池魚厚肉又有魚油香。厚岸蠔食落好creamy又厚身而且十分爽口,正!~太刀魚面有少少燒左感覺,食落有少少魚油和魚香再重點不錯。鰹魚,而醬汁係蒜茸豉油,魚質比較淋身,可能因為比較腥,所以用豉油令到比較易入口,但我就覺得咸味偏重。拖羅用粒切,十分好厚又好有魚油香,原來切粒係可以咁好味道。師父話食一食熱食先!~豚肉燒味道我覺剛剛好喎,但肉質比我心目中硬左少少,如果有個面或飯送就一流。汁燒白貝,白貝厚身再加上清新的青檸味,酸再上海鮮甜正!~之後又到壽司時間…最期待
之後又到壽司時間…最期待!~全部壽司的飯醋剛好又按得細細舊同軟熟吾會好實,口感好好。牡丹蝦好厚肉又脆口又甜好驚喜好味。平政魚,係我最愛,肉質夠厚而充滿魚油,出面好少地方有得食,我係每次食omakase先食到。
秋刀魚我都比較少吃,口感都幾特別喎。螺片大片又脆…少可有咁好味道。燒拖羅比就咁拖羅再增加多點魚香和燒燶香,肉質又夠厚,上面燶而入面仲保持到刺身軟熟不錯。海膽一口食,成口全係海膽好滿足,好香又吾腥,而朋友就拿少少咁食再一口食,原來海膽係有2層咁多,怪不知得啦。
最後仲有個湯:蜆面豉湯..超大隻蜆又新鮮又滑,最鐘意這裡的面豉湯完全吾咸好味道。
甜品有雪糕同哈蜜瓜,食到咁飽當然食生果啦,又甜又多汁,完全可以為這個晚餐作為一個完美句號!~