2019-06-24
上次和E來過焱丸食lunch後覺得意猶未盡,所以再相約今晚食dinner, 可以和朋友傾吓計和輕鬆地享受美食,最是開心滿足白桃梳打$52~清甜冰涼的白桃梳打,夏天飲最爽梅乾燒酎$48~帶淡淡梅味的燒酒,酒精濃度高,酸酸的好開胃蟹籽蟹肉薯仔沙律$78~新鮮的生菜,蕃茄加上薯仔,蟹柳,青瓜絲和蟹籽,配上美味的沙律醬,非常開胃和清涼,爽原來焱丸為慶祝2週年紀念,凡讚好facebook專頁,2-3人惠顧即送池魚一條,我見差不多枱枱都有一條池魚刺身,我又怎能錯過呢?先來一輪刺身先,有送嘅原條左口魚,池魚,赤貝和池魚邊配紫菜和赤貝青瓜卷池魚表面令立立,新鮮爽口,加上薑蓉和葱再蘸少少醬油,特別鮮味池魚碎加了薑葱和白芝麻,用紫菜包來吃,正左口魚刺身$158~左口魚切得薄薄的,魚肉晶螢通透,非常清甜,蘸埋酸汁更能提昇魚的鮮味赤貝$68~活開赤貝橙紅色帶光澤,肉質厚爽,味道鮮甜,好正紫菜包住赤貝和青瓜造成卷物,既爽脆又鮮甜香葱蓉吞拿魚卷$80~吞拿魚蓉魚味濃郁,配埋香葱和紫菜一起吃特別滋味烏賊磯燒$75~墨魚好新鮮好大隻,店員好有心機慢慢幫我們燒,然後剪成一個個墨魚圈,墨魚肉質柔軟彈牙,外面有少少焦香,
白桃梳打$52~清甜冰涼的白桃梳打,夏天飲最爽
梅乾燒酎$48~帶淡淡梅味的燒酒,酒精濃度高,酸酸的好開胃
原來焱丸為慶祝2週年紀念,凡讚好facebook專頁,
先來一輪 刺身先,有送嘅原條左口魚,池魚,赤貝和池魚邊配紫菜和赤貝青瓜卷
池魚碎加了薑葱和白芝麻,用紫菜包來吃,正
左口魚 刺身$158~左口魚切得薄薄的,魚肉晶螢通透,非常清甜,蘸埋酸汁更能提昇魚的鮮味
赤貝$68~活開赤貝橙紅色帶光澤,肉質厚爽,味道鮮甜,好正
紫菜包住赤貝和青瓜造成卷物,既爽脆又鮮甜
香葱蓉吞拿魚卷$80~吞拿魚蓉魚味濃郁,配埋香葱
和紫菜一起吃特別滋味
烏賊磯燒$75~墨魚好新鮮好大隻,店員好有心機慢慢幫我們燒,然後剪成一個個墨魚圈,墨魚肉質柔軟彈牙,外面有少少焦香,很惹味
磯燒大蜆~大蜆加清酒磯燒,有淡淡清酒的甜味,大蜆肉質滑而爽甜,正
辣味炸豆腐$38~豆腐外皮炸得很鬆脆,但裏面好滑嫩,加上七味粉,有少許微辣
野菜天婦羅$70~有青椒,南瓜,茄子,大葱和蕃薯,炸漿好薄好脆,其中以南瓜,蕃薯和大葱最美味
蠔鍋飯$88~除了肥美的蠔外,還有大量的洋蔥,青,紅,黄椒一起焗飯,加上粒粒芝麻,好有飯香