2017-10-16
呢間店開左一段日子,但通常都係去隔離間 ❝肥❞ ❝脆❞食飯,見OPENRICE有個6折餐推介,就相約好友在此聚一聚。環景黎講,始終開業不久各方面都唔會太殘舊,空間感呢度比隔離檔亦都寬鬆好多。唔好講咁多,先黎睇睇今餐有咩食。。。雖然系2人餐,但份量足夠3人食。如細食既話,真系變4人前都得 (但由於落單時唔知份量咁大,我地另外仲散叫左一冷盤及一雲吞雞湯) OMG三小碟 (涼拌小黃瓜、南京鹽水鴨、老醋小排骨) 雖然店家將三款涼拌放於同一大碟上,但各居一方,不至混雜上另一味道。本人最愛拍小黃瓜,清甜爽脆酸酸哋醒胃、小排骨醋味尚算適中不刺鼻、鹽水鴨就失色了少許肉質唔夠嫩滑比較硬身。雞絲粉皮 總覺得食滬菜系要點雞絲粉皮先過忍。好味好豐富既麻醬口感 呢個價錢呢個份量可以接受。蟹粉小籠包(4粒) 食左一粒先記得相機未食 揾朵花仔填一填個位 隻小籠出黎熱辣辣既,皮厚左少少,包湯唔夠,唔多覺有蟹粉。咸肉炒津白 一個字超咸師傅真系要注意下 (食得晒成碟個條友應該系有病) 蔥烤菊花魚 用上魚扒肉質尚算嫩滑 但醬汁太濃砂鍋雲吞雞湯 又系一超咸既湯 師傅可以輕手d嗎? 正常香港人系食唔到太咸或者太甜架 pls~
唔好講咁多,先黎睇睇今餐有咩食。。。
涼拌三小碟
三小碟 (涼拌小黃瓜、南京鹽水鴨、老醋小排骨)
雞絲粉皮
蟹粉小籠包(4粒)
咸肉炒津白
蔥烤菊花魚
蔥烤菊花魚 用上魚扒肉質尚算嫩滑 但醬汁太濃
砂鍋雲吞雞
砂鍋雲吞雞湯 又系一超咸既湯 師傅可以輕手d嗎? 正常香港人系食唔到太咸或者太甜架 pls~~~ 不過隻雞系嫩滑既
菜粒蛋白炒飯
菜粒蛋白炒飯 飯底硬左dd 要襯熱食 凍左就no good
椰林飄香(左) 、椰汁紅豆冰(右)
椰林飄香(左)、椰汁紅豆冰(右)
不能說好飲,只能講可以用作減咸
薑汁湯圓
薑汁湯圓 本人至愛既芝麻湯圓 但嫌唔夠薑味
總括黎講,成個餐系食唔晒既,超咸系一個因數,份量之大亦系一個點。6折餐$378雖抵食,不過埋單要計茶介($5/位) 、小食($12/小碟), 仲有加一。 成件事就變得唔同咁講法大家自己去行量。