2021-03-17 406 views
咁耐冇得返鄉下,好耐未食過正宗嘅潮州菜。上網見到人哋話呢間好似幾正宗,所以過嚟試吓。佢個鋪面就同普通大排檔差唔多,但係好細心地落晒膠幕。然後佢啲餐牌貼晒上牆嘅字句都好吸睛。好多出邊打冷冇得食嘅潮州菜,呢度都可以見到。潮州菜一定要試滷水鵝,滷水鵝件係有骨嘅,佢個滷水唔會太咸。而佢啲我肉唔會太肥,睇佢嗰層皮都知道呢隻鵝係瘦底,啱晒我呢啲太怕食肥膏嘅人。另外一樣一定要試嘅係蠔餅,佢個蠔餅都炸到脆卜卜,但係又唔會俾人感覺好熱氣。而且佢啲蠔仔都唔算少,每隔一夠都會有蠔仔喺入邊。另外仲有煎蓮藕餅,呢個蓮藕餅絕對係送酒推介。外層都係煎到脆卜卜,但係佢個味道比較濃,而中間都有粒粒蓮藕,口感幾豐富。最後試埋佢哋個潮州白粥,不過比起正宗潮州粥我嫌佢啲米煮到比較爛,可能因為係米嘅關係,食唔到潮洲白粥應有嘅米嘅香甜味。兩個人食三個餸已經好足夠,因為佢每一碟嘅份量都唔少,而呢個價錢我覺得都OK。

佢個鋪面就同普通大排檔差唔多,但係好細心地落晒膠幕。

潮州菜一定要試滷水鵝,滷水鵝件係有骨嘅,佢個滷水唔會太咸。

而且佢啲蠔仔都唔算少,每隔一夠都會有蠔仔喺入邊。

另外仲有煎蓮藕餅,呢個蓮藕餅絕對係送酒推介。

2021-03-17
$150 (Dinner)