2021-10-04
Le Reveur岩岩新開嘅時候去過一次飲過啡同食過開心果Crème Brulée. 當時覺得係野食唔錯,而且裝修亦好靚既Cafe. 不過新cafe 開得太多, 直至今次revisit, 先發現原來一開始對佢definition錯左. 與其話佢係cafe, 更應該定義佢係創意嘅法國菜餐廳, 平民價錢食到casual fine dining, 好幾樣菜式都好有驚喜💞 好值得推薦番紅花紅衫魚湯 $148Saffron Golden Threadfin Bream Soup全晚最喜歡, 番紅花魚湯另裝左係小樽中, 食用前先緩緩倒係一邊. 個湯入口細滑微稠, 飲到香濃番紅花香同魚鮮甜🤩 食完同隔離枱吹水, 大家不約而同對呢個湯讚不絕口, 海鮮味香濃到似飲緊Lobster bisque. 而中間紅三魚煎香脆肉嫩, 最貼心係所有骨已起走, 而又keep 好完整原樣貌👍🏼, 可以好放心咁用匙羹飲湯而同時食啖啖肉.蛋黃醬蟹肉、青瓜 Pani Puri $38@Crab Meat Mayonnaise Pani Puri Pani Puri 係印度小食, 以油炸球塞薯蓉洋蔥豆再加d 印度香料同綠色酸汁.
番紅花紅衫魚湯 $148
蛋黃醬蟹肉、青瓜 Pani Puri $38@
Pani Puri 係印度小食, 以油炸球塞薯蓉洋蔥豆再加d 印度香料同綠色酸汁. 而呢度用左類似做法, 個小球炸得香脆不會好油膩.
不過個人本身唔太喜歡mayonnaise, 佢個味太搶亦蓋過蟹肉味.
老乾媽牛肉及防風草蓉撻 $58
Laoganma Beef and Parsnip Puree
呢度都係有創意得黎又幾好食😋 撻香脆, 牛油香味幾rich. 中間係少見嘅防風草蓉, 口感creamy 似薯蓉又帶微甜度, 再加埋上面惹味咸香嘅牛肉, 整個配搭無論口感同味道上都好豐富而又出奇地match
劍魚腩Tataki • 牛油果蓉 • 鹽漬西瓜 • 葵花子 $78
Swordfish Tataki, Avogado Puree, Cured Watermelon, Sunflower Seed
呢道又係好欣賞, plating 精緻. 劍魚腩帶淡紅色, 兩邊略煎至金黃. 肉質細膩厚實, 煎過後魚脂香味更出, 綠色蚊香狀嘅係牛油果蓉, 口感極細滑, 香脆葵花子增添左口感. 而紅色鹽漬西瓜, 好神奇可能鹽漬完又煎過關係, 變得好香甜. 個人覺得如果有檸檬可以擠上一兩滴係魚腩就更perfect. 值得一試
雞肉卷 • 墨魚慕絲 • 紅燈籠椒汁 $138
Chicken Ballotine, Cuttlefish Mouselline, Red Bell Pepper Veloute
雞肉烤得軟嫩 juicy, 帶火炙過香味. 中間包住墨魚慕絲, 雞肉中會食到墨魚香味, 都唔錯.
鹹蛋黃無花果拿破崙 $78
Mille Feuille with Salted Eggyolk Pastry Cream and Figs
腐乳巴斯克焦香芝士蛋糕 $68
Fermented Bean Curd Basque Burnt Cheesecake
甜品order 左兩款好有創意嘅試下, 雖然前者睇落更華麗, 但味道上同朋友一致投樸實無華嘅Basque Cake一票😆腐乳同cheesecake, 係估唔到會咁夾架!而且重點係, 一入口係真食到好出嘅腐乳味. 而拿破崙嘅話, 反而佢個鹹蛋黃奶皇夾心cream 無咩鹹蛋黃味🙈 如果以普通拿破崙黎講係ok, 但珠玉在前會覺得腐乳Basque cake更有驚喜.
Overall 真係估唔到菜式會咁多驚喜, 定價唔貴 (如果以fine dinning 黎講直程係好平). 環境cozy, 而menu 都頗頻常定期轉換, 絕對會留意幾時轉吸引菜式要再黎試下😽