2024-08-31
2044 views
❀ 香港麗晶酒店 大堂酒廊 #尖沙咀 ❀❗超夢幻綠野仙蹤為題下午茶 環境味道超水準❗——————————————————香港麗晶酒店最近推出咗超夢幻《綠野仙蹤》主題下午茶🫖 大堂酒廊位置採用落地大玻璃,彩光度十足仲可以望到整個維港景色,真係非常舒適☺️下午茶層架用上植物裝飾,每件甜點都對照故事主角,真係少女心爆發🥰雖然價錢$888/2算係較貴,但份量真係比起一般更加多‼️有四件鬆餅,仲要每人四件三文治、一個脆筒、四款甜點,最後我哋打包咗三文治及鬆餅返屋企添!.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 綠野仙蹤下午茶由8月12日至10月13日提供 $488/1 $888/2.♥ Amuse Bouche非常特別地喺呢度食下午茶係會有餐前小食😆當日係香脆野生蘑菇配康提芝士脆筒。.♥ 鹹點✦ 雞肉卷配松露蛋黃醬✦ 煙三文魚配忌廉芝士✦ 玉子配魚子醬✦ 藍蟹配柚子四款三文治均有驚喜🤩原本以為只係普通嘅吞拿魚/火腿/芝士三文治,點知每一款用料都非常上乘😚有魚子醬配軟滑玉子、及鮮甜十足嘅藍蟹肉、黑松露。最後仲打包咗返屋企做早餐。.♥ 甜點甜品一望就知係綠野仙蹤💚先有用白朱古力脆皮製成桃樂絲嘅藍色格仔裙,內裏係白朱古力慕絲及酸
❗超夢幻綠野仙蹤為題下午茶 環境味道超水準❗
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 綠野仙蹤下午茶
由8月12日至10月13日提供 $488/1 $888/2
♥ Amuse Bouche
非常特別地喺呢度食下午茶係會有餐前小食😆
當日係香脆野生蘑菇配康提芝士脆筒。
♥ 鹹點
✦ 雞肉卷配松露蛋黃醬
✦ 煙三文魚配忌廉芝士
✦ 玉子配魚子醬
✦ 藍蟹配柚子
四款三文治均有驚喜🤩
有魚子醬配軟滑玉子、及鮮甜十足嘅藍蟹肉、黑松露。
最後仲打包咗返屋企做早餐。
♥ 甜點
甜品一望就知係綠野仙蹤💚
先有用白朱古力脆皮製成桃樂絲嘅藍色格仔裙,內裏係白朱古力慕絲及酸甜糖漬檸檬醬。
然後係膽小獅造型蛋糕🍰切開有滿滿嘅本地得獎蜜糖,非常澎湃,再加咗少許柑橘醬,同樣以酸甜味道為主,冇咁飽滯。
最後係我最愛嘅朱古力鐵皮人!用頂級法國Valrhona 66% Caraibe 黑朱古力製成🍫表面仲有幾塊焦糖可可脆片,最出色係內裏居然有濃郁嘅榛子醬,超級巨好食😋
另外居然仲有一粒我想帶有淡淡有檸檬味嘅馬德蓮。
♥ 鬆餅
每人有兩款,分別為原味及提子味。
口感偏向紮實,少許濕潤,有點兒黏口。
喜歡酥脆重牛油香嘅就未必滿足🙈
相比之下更推薦提子味,佢哋嘅提子乾係會爆汁,仲好香甜 。
奶油及果醬亦非常出色‼️自家製烏龍蜜桃醬既有淡淡嘅蜜桃香氣仲有茶香,其他地方從未食過😋另外仲有經典杏桃果醬。
——————————————————
✨整體味道: 4/5
✨環境裝修: 4.5/5
✨服務態度: 4/5
✨性價比: 4/5
✨再訪興趣: 4/5
💞整體來講
$888兩位的確唔算太平,但係可以望住180度維港景色,而且份量及味道都比一般下午茶高質,喺度同密友嘆番個下午真係超級爽☺️