2023-12-15 648 views
去過幾次旺角店嘅芽莊,印象非常好,食物上到枱熱辣辣,伴碟沙律菜新鮮。今日大圍做完facial,一個人,3點唔知食咩好,行去圍方,巡完一輪,見芽莊有下午茶,小食+主食+飲品 - $88。小食有蒜茸牛油雞翼,想食,咁就入去坐低;佢主食有個越式糯米飯🤔未試過,一般都係湯河、香茅豬扒/雞翼飯之類,咁就試吓越式糯米飯,睇吓點啦!蒜茸牛油嚟到,已覺得有啲伏,兩隻雞中翼,碟底有幾條菜絲,菜絲底有油光,用筷子撳吓隻雞翼,撳到有油出!🫨心諗都係炸完雞翼再用牛油炒香蒜茸雞翼回鑊啫⋯⋯入口,一口油,無牛油味,無蒜香味!就連雞翼本身都無底味!無醃過!肉質係雪到乾嚡!😓咁唔好浪費食物,落啲魚露辣椒醋啃埋啦,點知連哩個汁都係無味嘅!跟住嚟越式糯米飯,原來就只不過白糯米飯上面有兩塊鹵水豬腩肉,一堆切得好薄臘腸,肉鬆,又係一小堆嚡口嚡面嘅雞絲,有幾粒油炸過但淋哂嘅花生!唯一可取嘅係蒸得夠熱!