2021-11-21
今日黎左呢度食大閘蟹盛宴🦀️ 好喜歡餐廳嘅設計 無論燈光定裝潢都非常有格調 有其卡位位置 特別有feel亦坐得非常舒適 餐廳播住七八十年代嘅懷舊小調同舞曲 充滿夜上海風情🎵今秋大閘蟹盛宴($980)兩位起🍂🦀️匯豐信用卡或者1957會員可享二人同行一人免費優惠 好味又抵食😋不過套餐只包括一隻大閘蟹 追加就要加$208一隻 如果想瘋狂食大閘蟹可能呢度就未必適合了˜”*°•淮揚四小品•°*”˜ 四小品包括 女兒紅醉蝦 木魚大烤 話梅涼瓜 同黑松露珍珠燻溏心蛋 雞蛋好香松露同煙燻味 蛋黃流心👍🏻 涼瓜微苦 帶少少話梅嘅香甜 得我識欣賞😂 ˜”*°•花膠蟹皇翅•°*”˜ 超級超級多料 好多魚肚 夠濃味😋 ˜”*°•清蒸大閘蟹五兩🦀️•°*”˜ 蟹膏濃稠甘香 雪花膏咁超級超級漿住個嘴 正到唔捨得完😋 不過蟹肉就真係冇乜同埋都比較普通唔係特別鮮甜 幾欣賞佢個醋好香好甜好醇👍🏻 加左醋又係另一個世界 但我食左九成先醒起有個醋🥲˜”*°•包汁扣原隻鮑魚拼鵝掌•°*”˜ 鮑魚軟熟腍滑 鵝掌好多肉 美味😋˜”*°•蟹粉芙蓉帶子蟹斗•°*”˜ 蟹蓋面頭鋪滿蟹黃 入面係滿滿嘅賽螃蟹🦀️下層蛋白嫩滑 仲有啲好香嘅瑤柱絲
今秋大閘蟹盛宴($980)兩位起🍂🦀️
˜”*°•淮揚四小品•°*”˜
˜”*°•花膠蟹皇翅•°*”˜
超級超級多料 好多魚肚 夠濃味😋
˜”*°•清蒸大閘蟹五兩🦀️•°*”˜
˜”*°•包汁扣原隻鮑魚拼鵝掌•°*”˜
鮑魚軟熟腍滑 鵝掌好多肉 美味😋
˜”*°•蟹粉芙蓉帶子蟹斗•°*”˜
蟹蓋面頭鋪滿蟹黃 入面係滿滿嘅賽螃蟹🦀️下層蛋白嫩滑 仲有啲好香嘅瑤柱絲同芥蘭粒 撈埋一齊食極級美味味😋
˜”*°•蟹粉河蝦脆米炒飯•°*”˜
炒飯較為遜色 雖然做到粒粒分明 仲有啲脆米幾香幾有口感 但飯粒太乾身有啲硬 同埋食唔到蟹粉或者河蝦嘅鮮味
˜”*°•夠薑芝麻湯圓•°*”˜
湯圓超軟滑煙韌 芝麻夠甜夠香濃 好味😋 薑湯唔係一般薑 而係激薑 望返個名 原來叫夠薑芝麻湯圓 唔怪得食完成碗條利都仲辣緊 爽吖👍🏻