2022-07-27
因為朋友生日, 所以食好少少, 於是就去銅鑼灣蟹仙海鮮蒸碢大公館食生日海鮮餐。套餐款式有平有貴, 我地就點左尊貴海鮮套餐。套餐包括: 紐西蘭刀貝蚌紐西蘭月亮貝野生青口珍珠蠔一夜千澳洲青年龍蝦膏蟹九孔鮑魚日本野生大赤蝦蔬菜籃貝類基本上無得輸, 大隻, 彈牙, 鮮甜, 海水味濃 , 好似去左外國, 嘆緊美味的海鮮。值得一題係青口, 青口痴住D毛, 以為唔靚, 但店員話, 呢D先係野生青口, 係咁O既樣, 果然食落口, 完全唔同Feel. 好食。一夜千係日本深海石班, 清蒸加薑蔥已經係原汁原味。 魚肉又白又嫩滑, 新鮮鮮甜。膏蟹. 澳洲青年龍蝦, 肉質彈牙, 龍蝦同蟹膏非常多又甘甜。九孔鮑魚,彈牙鮮味, 蒸4分-4分半鐘剛剛好。日本野生大赤蝦, 蝦頭超多膏, 但肉身係有少少沙, 老闆話因為野生係食泥, 所以無辦法, 但其實又唔算多沙, 蝦肉身重係好彈牙。珍珠蠔, 蠔味/海水味極濃, 大大隻肥美, 鮮甜。蔬菜籃, 有機蔬菜, 粟米好甜。最後就係食碗海鮮弼,
套餐款式有平有貴, 我地就點左尊貴海鮮套餐。
套餐包括:
膏蟹
九孔鮑魚
日本野生大赤蝦
蔬菜籃
九孔鮑魚,彈牙鮮味, 蒸4分-4分半鐘剛剛好。
珍珠蠔, 蠔味/海水味極濃, 大大隻肥美, 鮮甜。
蔬菜籃, 有機蔬菜, 粟米好甜。
最後就係食碗海鮮弼, 海鮮粥吸哂上面海鮮的精華, 超超好食。
食完呢餐, 下次可以食個更貴的套餐